Ny omgång av cykelbiblioteket

Nu öppnar Växjö kommuns cykelbibliotek igen efter en paus under pandemin. Cykelbiblioteket är en tjänst där kommuninvånare får möjlighet att testa nya sätt att resa och pendla.

- Vi är väldigt glada att cykelbiblioteket nu fortsätter som en del av Växjö kommuns långsiktiga strategi att främja cykling. Att få fler Växjöbor som väljer cykeln före bilen är en del av vårt mål i Hållbara Växjö 2030 att öka andel hållbara transporter, säger Sofia Stynsberg, (M) ordförande i tekniska nämnden.

Cykelbiblioteket startade som ett pilotprojekt för tre år sedan med hjälp av EU finansiering. Intresset för att låna en cykel har varit stort under hela pilotprojektet och nu kan fler invånare få chansen att låna en cykel under en 13-dagarsperiod och upptäcka fördelarna med att cykla.

- Det är väldigt positivt att vi kan dra i gång cykelbiblioteket igen så att fler upptäcker hur smidigt det är att ta sig fram med cykel och att cykeln blir ett alternativ till bilen, oavsett om du ska pendla till jobbet, handla mat eller köra barnen till förskolan, säger Colin Hale som är projektledare för cykelbiblioteket i Växjö.

Utvärderingen av pilotprojektet har lett till några uppdateringar för tjänsten, bland annat ett nytt bokningssystem som underlättar bokningsprocessen, kortare låneperioder så att fler ska kunna låna cyklar under året, nya lastcyklar och elcyklar har lagts till för att erbjuda ett bredare utbud av cyklar.

I cykelbiblioteket finns det 22 cyklar i olika modeller att låna för att passa alla olika behov som en kommuninvånarna kan ha. Det går att välja mellan olika sorters lastcyklar för barnfamiljer och varutransport, elcyklar som är specialanpassade för pendling på längre sträckor eller cykling på grusväg och cyklar man lätt kan ta med sig på tåg eller buss.

Cykeln bokas via ett nytt bokningssystem. Därefter hämtas cykeln ut i någon av de tre cykelbutiker i Växjö som projektet samarbetar med.

Cykelbibliotekets nya bokningssystem är finansierat av EU-projektet, SUMBA+, som arbetar med att främja hållbara transporter och kombinationsresande i kommuner och regioner. Mer information hittas på sumba.eu Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad: 10 mars 2022