Aktuella byggprojekt

På den här sidan hittar du kortfattad information av vad som byggs just nu och aktuell information om olika störningsarbeten inom projektet.

Följ utvecklingen av norra stationsområdet

Klicka på filmen här nedanför och se hur norra stationsområdet kommer att utvecklas inom de närmaste 10-15 åren. Saker kan förändras på vägens gång men det här är vår vision. Följ med!

Växjö stationsområde genomgår en stor förändring, bland annat kommer ett nytt kommunhus och station att byggas. De olika byggnationerna påverkar vår trafik och det kan kännas svårframkomligt under vissa perioder. Här har vi samlat informationen om vad som händer i området kring resecentrum just nu.

Växjö kommun och Växjö Energi lägger markledningar för vatten, avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, fibernät och el inför kommande projekt på norra stationsområdet. Arbetet är indelat i sex etapper och ska vara klart sommaren 2018. Samtidigt kommer bygget av det nya stadshuset och stationen att påbörjas under april 2018 och vara klart årsskiftet 2020/2021.

För att kunna utföra ledningsarbetet och bygget av det nya stadshuset och stationen kommer vi att behöva vi leda om trafiken. Detta påverkar både bil, gång, cykel och busstrafik.

Hitta rätt på stationsområdet (enkel karta över stationsområdet med bland annat buss och taxizoner)

Buss

  • Stadsbussarna utgår från Kronobergsgatan och kommer göra det under hela byggperioden.
  • Regionbussarna utgår från bussplan och kommer göra det under hela byggperioden. Tisdag, 3 april kommer några av regionbussarnas hållplatslägen att flytta.

Tänk på att byte mellan stadsbuss och tåg/regionbuss kan ta lite längre tid. Mellan hållplats Stortorget och Resecentrum är det cirka 350 meter och tar cirka 4–5 minuter att gå.

På Länstrafiken Kronobergs webbsida kan du läsa mer om busstrafiken.länk till annan webbplats

Taxi

Under bygget kommer taxi att flytta från östra till den västra änden av Drottninggatan, nära Västerbron och den tillfälliga stationen. Flytten av taxi inträffar mellan den 3 och 4 april. Samtidigt tillkommer det två taxizoner, en på Stortorget och en på Teatertorget.

Cykel

Cykelparkeringen och cykelgaraget vid resecentrum kommer den 1 april att stängas av inför bygget.

Vi rekommenderar att du istället parkerar din cykel på följande ställen:

  • Cykelparkering under tak i Linnéparken, mot Vattentorget
  • Cykelparkering på Storgatan, Klostergatan, Kungsgatan och Sandgärdsgatan
  • Cykelparkering vid Smålands museum

Från och med den 1 april kommer du även kunna parkera din cykel vid den tillfälliga stationen vid Västerbron. Här byggs det just nu en ny cykelparkering med tak med drygt 400 cykelplatser.
Cykelparkeringen kommer vara i tvåvåningsmodell, ha tak och det kommer finnas möjlighet att låsa fast cykelramen.

Bil

För att hämta och lämna rekommenderar vi två centrala platser med korttidsparkeringar.

  • Södra Bantorget vid World Trade Center
  • Parkering Båtsmannen

Följ skyltning på plats och planera in lite extra tid om du ska ut i trafiken.

Här hittar du övriga parkeringsplatser i city.

Tillfällig station

Under bygget av det nya kommunhuset och stationen har det byggts en tillfällig station vid Västerbron. Här hittar du bland annat Länstrafiken Kronobergs kundcenter och Pressbyrån.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 maj 2018
Trafik och stadsplanering