Cykelhjälm och säker cykling

Enligt lag ska alla barn och ungdomar under 15 år använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Tänk med huvudet - använd hjälm.

Vi är alla ömtåliga

Idag finns ingen cykelhjälmslag som gäller vuxna, men tänk på att ditt huvud är lika skört och ömtåligt som ett barns huvud. Du är också en viktig förebild för ditt och andras barn!

Småbarnshjälm till alla barn under 7 år

Hjälmen skyddar panna, tinning, och bakhuvud - om den sitter som den ska! Du kan behöva hjälp med att justera hjälmen rätt i affären. Köp hjälmen i en affär som har kunnig personal.

Små barn kan ha svårt att skilja på cykling och annan lek. Det är lätt hänt att barnet behåller cykelhjälmen på när det gungar eller klättrar. Köp en "småbarnshjälm", en så kallad "lekhjälm", till ditt barn under 7 år. Småbarnshjälmen har ett grönt spänne, som löser ut sig själv om barnet skulle ha otur och fastna.

När barnet är äldre än 7 år köp en vanlig cykelhjälm med svart (ibland rött) spänne! Standarden på hjälmen är då anpassad efter cykling i trafikmiljö.

Standard på hjälmen

En hjälm ska vara märkt med CE märket och ha en varningstext skriven på svenska. Idag finns många hjälmar som du kan välja på. Du får använda inlineshjälm och ridhjälm istället för en vanlig cykelhjälm.

Du får inte rita, måla, klistra, sätta klistermärken eller dekaler på hjälmen eftersom hjälmens hållbarhet kan påverkas. Du får inte heller ta ut de kuddar som finns inuti hjälmen. Kuddarna hjälper till att fördela kraften som uppstår när huvudet slår i marken vid en olycka.

Du kan byta de tunnare kuddarna till de tjockare beroende på om det är sommar eller vinter (då du kanske önskar en mössa under).

Hjälmen ska sitta på

Hjälmen ska ha rätt storlek och en modell som passar barnets huvud. Den ska sitta bekvämt och vara lätt att ta av och på.

Hjälmen ska sitta rakt på huvudet och skydda panna, tinning och bakhuvud. Den får inte glida varken fram eller bak. Du känner att hjälmen glider enkelt över huvudet när du sätter på rätt hjälm. Ofta finns en justering med ratt på hjälmens baksida. Banden justeras med fästena strax under öronsnibbarna. Bandet under hakan sitter rätt när du får plats med två fingrar under hakan. Håll gärna kvar fingrarna vid knäppning, så du inte klämmer halsen.

Hjälmen ska sitta på huvudet utan att vara varken för lös eller för trång. Om hjälmen sitter för löst skyddar den inte huvudet vid en olycka. Om hjälmen sitter för trångt kommer hjälmen att spänna ännu mer vid ansträngning, vilket kan göra ont till exempel kan du få huvudvärk.

Många barn och unga tycker om att cykla med keps under hjälmen. Se till kepsen är vänd bak och fram. Se också till att hjälmen är justerad så att kepsen får plats.

Ofta får du justera både ratt och band vid varje användning för att hjälmen ska sitta optimalt. Om du gör det ofta blir det till en rutin.

Om hjälmen är sönder eller gammal

Gör det till en vana att kontrollera ditt barns hjälm vid starten av varje ny termin. Är det hål i hjälmen? Ser du tydliga repor? Fattas det plastdelar på hjälmens yta? Hänger remmanordningen löst? Är kuddarna som sitter i hjälmen borta?

En skadad hjälm tar inte den kraft som skapas vid en olycka och måste bytas ut till en ny. Det går inte att laga hjälmen med lim, klister eller dylikt eftersom hjälmens hållbarhet är påverkad negativt.

Hjälmen åldras precis som alla andra produkter. Dessutom kan hjälmen vara trasig trots att den ser hel ut på utsidan. Barn och unga är inte alltid rädda om hjälmarna. Hjälmen kan vid något tillfälle slagit i marken utan att du vet om det.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 juli 2021