Mopedtrafik

Det finns två slags mopeder, moped klass I och moped klass II. Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller för de olika modellerna och hur du gör för att få körkort och förarbevis.

Moped klass I

Det krävs ett körkort för att köra moped klass I. Enligt lag ska EU-mopeder (klass I) köras på gatan i max 45 km/h.

Moped klass II

Det krävs ett förarbevis för att köra moped klass II. En "vanlig moped (klass II) får köras på gång- och cykelvägarna i högst 25 km/h. De "gamla" nationellt godkända mopederna, som är konstruerade för en hastighet av högst 30 km/timme, tillhör klass II.

"Säkra" mopedvägar

Till kommunen vänder sig många invånare i olika skeden i livet. Vissa har små barn som vistas i närområdet ensamma eller i sällskap med föräldrar. Andra har större barn som börjat färdas ensamma i biltrafiken. En del är pensionärer som värnar om sina barnbarn.

Då och då kommer det frågor från föräldrar som efterlyser "säkra" mopedvägar. I Växjö erbjuder vi inte särskilda vägar för moped klass I. Mopeder klass I är idag hänvisade till det vanliga bilvägnätet. En rekommendation är att låta den unge tonåringen, under den tid då kunskap och mognad om trafiken och trafikmiljön saknas, endast köra moped klass II som får lov att trafikera gång- och cykelväg.

Att köra olagligt på gång- och cykelväg med en moped klass I bidrar till oro och otrygghet bland de föräldrar som har små barn och till äldre personer som färdas på gång- och cykelvägarna eventuellt med rörelse-, syn- och hörselskador.

Regler och krav för körkort till moped klass I och förarbevis till moped klass II på Körkortsportalen Länk till annan webbplats..

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 juli 2021