På schemat: Trafikträning med VR-glasögon

Bild som visar VR i tr

Växjö kommun gör plats i skolan för trafikundervisning på ett helt nytt sätt. Genom projektet ”Trafiksmart lärande med VR-teknik” kan barn och unga trafiktränas med hjälp av 360-film, VR (virtuell reality) och en specialutvecklad app.

Växjö kommun är först ut i landet med att utbilda barn och unga i trafikbeteende med hjälp av VR-teknik, 360-filmer och en specialutvecklad app.

Med VR-glasögonen på sig kan eleverna se hur de uppfattas av andra trafikanter. Något som annars är helt omöjligt.

- Det saknas idag trafikträning som är lustfylld, ligger i tiden samtidigt som den lär ut. Det här projektet fyller ett stort tomrum. Eleverna är med och spelar in de virtuella trafikfilmerna som sedan används i undervisningen, säger Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef på Växjö kommun.

Trafiksituation filmas med en 360-kamera utifrån flera trafikantperspektiv. När filmerna visas i VR-glasögonen får eleven en unik möjlighet att se hur hon eller han själv uppfattas som till exempel cyklist av bilisten eller busschauffören i samma ögonblick.

– Det är en rejäl utmaning att filma, sätta igång tre kameror samtidigt och synka på olika personer eller i bilar, säger filmfotografen Michael Wall.

Bäckaslövskolan först ut

Under våren 2020 har de första trafikpassen genomförts. Coolt och häftigt tycker eleverna.

– Vi har haft tur som lyckats genomföra det här enligt plan, men tanke på coronaläget, säger Birgitta Rydztröm, projektledare och tillägger: kan vi så små frön till livslånga trafikkunskaper och bra beteende till dagens unga har vi lyckats med något riktigt bra. Jag tror vi kan det.

Bild på barn med VR- glasögon på sig

Projektet som är 3-årigt drivs av Växjö kommun i samarbete med Polisen och stöttas av Arvsfonden. Projektet pågår 2019- 2021.

Projektteamet består av:

  • Projektledare Birgitta Rydztröm, BLIR Kommunikation
  • Filmfotograf Michael Wall
  • Apputvecklare Zenta AB
  • Trafikpedagog Benny Johnsson
  • Polis Anette Östman-Ottosson
Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 februari 2021