Kronobergs litterära arv

I Kronoberg finns ett rikt litterärt arv och flera av författarna har berört frågor om yttrandefrihet, censur och jämlikhet.

Småland äger ett levande kulturarv, inte minst i det rika muntliga berättandet och i den litteratur som har skrivits och fortsätter att skrivas i regionen. Pär Lagerkvist, Vilhelm Moberg och Elin Wägner är alla litterära storheter som under sin livstid stod upp, och genom sina bevarade verk fortsätter att kämpa för yttrandefrihet och människors lika värde.

I Kronoberg finns Elin Wägner-sällskapet, Vilhelm Moberg-sällskapet, Pär Lagerkvist-samfundet samt Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka. Alla fyra är samarbetspartners till Det fria ordets hus och tillsammans skapas evenemang och program som lyfter fram författarna och det de verkade för.

Växjö kommun delar vartannat år ut Pär Lagerkvistpriset, med prissumman 100 000 kr, i syfte att belöna ett framstående författarskap i Pär Lagerkvists anda.

Tillsammans med Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka delar Det fria ordets hus årligen ut ett vistelsestipendium för författare, konstnärer, poeter och journalister.

Här hittar du mer information om de litterära sällskapen:
Elin Wägner-sällskapetlänk till annan webbplats
Vilhelm Moberg-sällskapetlänk till annan webbplats
Pär Lagerkvist-samfundet nås genom kontakt med ordförande Magnus Eriksson: k.magnus.eriksson@swipnet.se

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 november 2017
Se och göra