Vill du ställa om i karriären eller komma snabbt ut på arbetsmarknaden? Yh-program passar dig som vill utbilda dig till en specifik yrkesroll. De flesta program innehåller praktik (LIA) och ger goda jobbchanser efter avslutad examen.
Om du är intresserad av att börja studera på yrkeshögskolan ska du besöka yrkeshogskolan.se. Där hittar du aktuella utbildningar, nyttig information och kontaktuppgifter till utbildningsanordnare.
Det är utbildningsanordnarna själva som sköter antagningen till sina utbildningar, därför skickar du din ansökan direkt till anordnaren. Kontakta anordnaren om du har frågor kring ansökan och behörighet.
BIM-samordnaren ser till att digitala modeller av den framtida byggnaden framställs och utvecklas under projektens gång. I rollen samverkar BIM-samordnaren tillsammans med arkitekter, beställare och konsulter som är specialiserade inom exempelvis installationer, landskap, infrastruktur och annat som är relevant i projektet, för att göra projekteringen och byggandet så framgångsrikt som möjligt. Under utbildningen får du lära dig att hantera programvaror inom CAD, konstruktion och visualisering.
Kunnandet inom BIM håller på att bli en av de viktigaste nyckelrollerna i framtidens byggande, inte minst med tanke på den frammarsch digitaliseringen är. Dagens byggande sker med avancerade digitala modeller, VR, 3D-skanning, robotar och avancerad teknisk utrustning. Skissarbete, projektering, byggande och fastighetsskötsel med BIM i dagens avancerade byggnader leder till det moderna, hållbara samhället, där vi mer och mer bygger in avancerade funktioner i byggnaderna. För att detta ska vara möjligt krävs samordnande roller, som ser till att arkitekter, ingenjörer, entreprenörer och andra yrkesroller i byggandet kan arbeta gemensamt med programvaror och system inom modellering och byggnadsinformation.
Utbildningsort: Studieort Växjö genom Växjölöftet yrkeshögskola
Utbildningsanordnare: YrkesAkademin
Mer information om utbildningen BIM-samordnare Distans
Som bygglovshandläggare varvar du självständigt arbete med samtal och möten med alla de människor som är berörda eller intresserade av bygglovsärenden. Du utför handläggning av bygglov, bygganmälan och tillsynsärenden enligt plan- och bygglagen. Gentemot kommuninvånarna är du rådgivare och bollplank i samband med planering av byggen.
Med all planerad nybyggnation av både bostäder och infrastruktur ökar behovet av yrkesrollen. Många verksamma bygglovshandläggare och byggnadsinspektörer närmar sig pensionsavgång.
Utbildningsort: Växjö genom Växjölöftet yrkeshögskola
Utbildningsanordnare: YrkesAkademin
Mer information om utbildningen Bygglovshandläggare Distans
Som träbyggnadsprojektör gör du tekniska beräkningar och arbetar med ritningar och CAD som stöd i konstruktionsarbetet. Trä är ett hållbart byggnadsmaterial som är på stark tillväxt. Byggproduktionen utvecklas dessutom allt mer mot ett industriellt och rationellt byggande.
Du projekterar bl.a. byggen, planerar produktion, ansvarar för att lagar, arbetsmiljöregler och säkerhet efterföljs etc. Arbets- och projektledning med personalansvar kan vara en del av ditt arbete. I yrkesrollen kan även ekonomistyrning och kalkylering, exempelvis vid projektering av byggen ingå.
Som Träbyggnadsprojektör kommer din framtida arbetsplats att bli inom större eller mindre bygg- och anläggningsföretag. Du kan även bli en nyckelkompetens i ett fåmansföretag.
Utbildningsort: Studieort Växjö genom Växjölöftet yrkeshögskola
Utbildningsanordnare: YrkesAkademin
Mer information om utbildningen Träbyggnadsprojektör hållbart byggande Distans
Som fastighetstekniker inom hållbar drift ansvarar du för att sköta och underhålla byggnaders tekniska system på ett miljövänligt och energieffektivt sätt. Du har tekniskt ansvar för styr- och reglerteknik, övervakningssystem samt driftoptimering.
Du lär dig om fastigheters uppbyggnad, konstruktion, material, utrustning och system. Du kommer få kunskaper inom drift och underhåll av tekniska installationer samt om system för styr- och regler, VA, värme, ventilation och kyla.
I samband med digitaliseringen har nya smarta tekniska lösningarna tillkommit i det dagliga arbetet. Det finns därav ett ökat behov av kunskap inom fastighetsautomation och avancerad styr- och reglerteknik för att möta teknikutvecklingen och energiomställning.
Utbildningsort: Studieort Växjö genom Växjölöftet yrkeshögskola
Utbildningsanordnare: KYH Anywhere
Mer information om utbildningen Fastighetstekniker – hållbar drift
Som VVS-ingenjör arbetar du med att planera, designa och förvalta system för värme, ventilation och sanitet i fastigheter och privatbostäder vid ny- och ombyggnation. Med fokus på energieffektivisering och optimering arbetar du med tekniska, miljömässiga och ekonomiska aspekter.
Utbildningen passar dig som har en bakgrund inom bygg, fastighet eller VVS och vill ta steget vidare i karriären, och även för dig som vill läsa eftergymnasiala studier med inriktning VVS.
Som VVS-ingenjör arbetar du med alla typer av fastigheter såsom kontor, industrier och bostäder där du skapar energieffektiva och väl fungerande inomhusmiljöer för människor att arbeta eller bo i. Du har kunskap för att behärska hela processen, från projektering till förvaltning.
Utbildningsort: Studieort Växjö genom Växjölöftet yrkeshögskola
Utbildningsanordnare: TUC Yrkeshögskola
Mer information om utbildningen VVS-ingenjör
Har du frågor kring utbildningsformen, vill veta mer om en viss utbildning eller övrigt, tveka inte att höra av dig!
Johan Hovbrandt
Telefon 0470-414 85
E-post johan.hovbrandt@vaxjo.se