Skola - arbetsliv

Samverkan mellan skola och arbetsliv består av dels kontakter med arbetslivet och omvärlden, dels ett entreprenöriellt förhållningssätt i skolans undervisning.

Samverkan med omvärlden är en viktig del för skolan och eleven eftersom det ger vidgade vyer och ger insikter om möjligheter som kan bidra till ett bättre underbyggt ställningstagande vid framtida valsituationer.

Skolan ska verka för att utveckla kontakter med kultur- och arbetsliv, föreningsliv samt andra verksamheter utanför skolan som kan berika den som en lärande miljö, och bidra till att elevens studie- och yrkesval inte begränsas av kön eller av social eller kulturell bakgrund. För eleven innebär det att inta en kreativ livsinställning och tidigt socialiseras in i ett beteende som gör det naturligt att ta sig för i samverkan med omgivningen.

I Växjö kommuns grundskolor finns flera olika verktyg och modeller för samverkan

Årligen har elever i årskurs 8 en praovecka under vårterminen och i årskurs 9 en praovecka under höstterminen.

För att uppnå en förbättrad kvalitet under praoveckorna har ett webbverktyg tagits i bruk, samverka.nu, se länken under rubriken Relaterade länkar. Elever och skolpersonal kan nu finna information om Växjös arbetsliv, söka praoplatser, skriva praktikrapporter, läsa och skriva artiklar. Man kan också söka arbetsplatser som är villiga att ta emot studiebesök samt kan skicka föreläsare som besöker skolan.

Innehållet under praoveckorna utökas med så kallade branschplatser vilket innebär att eleverna får pröva olika yrkens arbetsuppgifter under veckan, ett praoschema upprättas av arbetsplatsen vilket också kan innehålla någon dag på ett utbildningsprogram. Temaprao är en annan form där ett antal elever erbjuds en utbildningsvecka inom en bransch. Exempelvis inom Värends Räddningstjänst.

Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledning i grundskolan syftar till att underlätta för eleverna att välja utbildning och att visa på olika alternativ samt bidra till en bättre livsplanering.

Att stödja elever med frågor som var hittar jag information, hur fattar jag beslut samt att elever kan få hjälp på vägen med att förstå sig själva, att få reflektera och bli bekräftade är studievägledarens yrkesprofession.

Kontakter

  • Ljungfälleskolan

    Expedition

    0470-437 55

    info@vaxjo.se

    Besöksadress

    Drabantvägen 4, Växjö

    Postadress

    Växjö kommun

    Ljungfälleskolan

    Box 1222, 351 12

Senast uppdaterad: 2 juni 2025