Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Fler ungdomar har fått feriepraktik i sommar

Under våren har ungdomar i Växjö kommun i vanlig ordning haft möjlighet att söka till sommarens feriepraktik. I år har drygt 780 ungdomar fått en feriepraktikplats.

- Feriepraktik är en första och viktig kontakt med arbetslivet för många ungdomar, men också en möjlighet att prova på hur det är att jobba i en kommun. För att fler ungdomar ska få den möjligheten har vi tagit bort kravet på deltagande i sommarskola och utökat med en åldersgrupp. Det här är viktigt både för vår framtida kompetensförsörjning och för de ungas framtida möjligheter att få jobb, säger Martin Edberg (S) ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

Feriepraktikplatserna finns på olika arbetsplatser i Växjö kommuns förvaltningar och bolag samt i föreningar. Flest platser finns inom omsorgsförvaltningen där antalet fördubblats jämfört med tidigare år. Fokus ligger på social samvaro vilket innebär att ferieungdomarna bland annat går promenader och bakar tillsammans med omsorgstagarna. Många platser finns också inom utbildningsförvaltningen där ferieungdomarna får delta i den dagliga barnverksamheten inom förskola och fritids och till exempel läsa böcker eller spela spel. Flera föreningar, bland annat Hovshaga AIK, IFK Växjö och Lammhult Ridklubb, tar också emot ferieungdomar under sommaren.

Totalt var det nästan 1 200 ungdomar som sökte feriepraktik 2023 och drygt 780 ungdomar har fått en plats. Anledningen till att siffrorna skiljer sig åt är bland annat att sökanden fått annat jobb, inte har genomfört obligatoriska aktiviteter inom ansökningsperioden eller inte är folkbokförd i Växjö kommun som är ett krav för att få söka. Motsvarande siffor för 2022 var 655 sökande och 442 ungdomar som genomförde feriepraktik.

- Vi är glada att kunna erbjuda fler ungdomar feriepraktik i år. Vi har jobbat tillsammans med förvaltningar, bolag och föreningar för att ungdomarna ska få platser med bra kvalitet, meningsfulla arbetsuppgifter och erfarenheter för framtiden, säger Amela Haracic Agovic, handläggare för feriepraktikplatserna i Växjö kommun.

Fakta om feriepraktik

Varje sommar erbjuder Växjö kommun feriepraktik för ungdomar i de kommunala verksamheterna och i föreningslivet. I år har ungdomar som är födda 2005, 2006, 2007 haft möjlighet att söka. Feriepraktik genomförs under vecka 25-33. Förvaltningen arbete och välfärd står för administration och samordning, men hela den kommunala organisationen och föreningslivet bidrar för att så många ungdomar som möjligt ska få värdefull arbetslivserfarenhet.

Senast uppdaterad: 27 juni 2023