Hotell- och turismprogrammet

Detta program passar dig som tycker om att möta nya människor. Du är serviceinriktad och öppen för nya intryck. Det är dessutom en fördel om du är intresserad av olika kulturer och vill förverkliga dina egna idéer. Mycket av vårt lärande bygger på samarbete så du kommer att utveckla din sociala kompetens.

Här lär du dig att arbeta med intryck och uttryck 

Hotell och turism är expansiva områden – både i Sverige och internationellt. Människors resvanor och intressen för nya upplevelser förändras hela tiden. Vi vill uppleva och ta del av nya intryck. Det gör hela rese- och turismbranschen till ett område med en spännande framtid.

Kurserna utgår mycket från praktiska övningar som exempelvis guidning, minimässor och konferenser. Vi tränar och lär oss av varandra. Samtidigt läser vi om marknadsföring och företagsekonomi för att förstå hur allt hänger ihop. Genom att vi samarbetar med lokala företag får du också en insikt om hur branschen fungerar.

Inriktningar

Första året läser vi gemensamt och sedan väljer du en inriktning till åk 2 och 3. Under andra året har du möjlighet att skaffa dig praktisk erfarenhet genom ett UF-företag. Du kommer också att få 20 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) på olika företag i Sverige och utomlands. Du har tillgång till ett eget digitalt verktyg under hela utbildningen. 

Du kan också välja att läsa gymnasial lärling inom programmet. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Hotell och konferens

Här lär du dig grunderna för hur hotell och konferenser fungerar. Det handlar om allt från frukostbufféer till evenemang. Vi planerar även studieresor tillsammans där vi använder våra kunskaper om marknadsföring och service. Programmet har samarbete med olika företag i Sverige, England, Italien och Spanien där du förbereder vi oss för arbetslivet.

Turism och resor

Du får lära dig att jobba med upplevelser – genom planering och olika aktiviteter. Vi guidar varandra, arrangerar resor och olika projekt. Samtidigt läser vi teori för att skaffa oss en bra grund. Du har möjlighet att göra praktik på olika företag i Sverige och utomlands. Vi har även ett samarbete med en reseledarutbildning i Spanien.

Efter programmet

Efter utbildningen kan du söka jobb inom hotell, försäljning, konferens och turism. Du kan också jobba med planering och aktiviteter inom resebranschen. Genom att välja kurser får du grundläggande behörighet för högskolestudier. Och med din yrkesexamen har du möjlighet att studera på en yrkeshögskola.

Relaterade dokument

Kontakt

 • Kungsmadskolan

  Reception

  0470-417 90

  kungsmadskolan@vaxjo.se

  Besöksadress

  Sandsbrovägen 21T

  Postadress

  Utbildningsförvaltningen

  Kungsmad
  Box 1222, 351 12 Växjö

  Leveransadress

  Sandsbrovägen 21T

  352 33 Växjö

 • Hotell- och turismprogrammet

  Programansvarig

  Christina Karlsson
  0470-410 65

  Studie- och yrkesvägledare

  Emma Poltan
  0470-436 45

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 maj 2018