Så går skolvalet till
Skolvalet inför höstterminen 2025 är öppet mellan den 1 och 15 december. Du får besked om placering i mars 2025. Har du glömt att söka skola under den öppna perioden placeras eleven på närmsta skola med ledig plats.
Det går inte att på förhand veta om ditt barn kommer att få plats på den skola som du som vårdnadshavare har sökt. Vilken skola eleven placeras på beror på hur många som söker till den valda skolan och var eleven bor i förhållande till skolan.
Skolvalet steg för steg
1. Skicka in ansökan
Skolvalet 2025 öppnar den 1 december och pågår till och med den 15 december.
Om ni är två vårdnadshavare måste båda signera ansökan. Det betyder också att ni båda måste vara överens om valet av skola. Om du är ensam vårdnadshavare kan du själv göra skolvalet och skicka in ansökan.
Om ett barn bor växelvis på två adresser utgår vi från folkbokföringsadressen. Är inte vårdnadshavarna överens kommer eleven placeras på närmsta skola med ledig plats i förhållande till sin folkbokföringsadress.
Om folkbokföringsadressen ska ändras gör vårdnadshavarna denna ändring hos folkbokföringen på Skatteverket.
Ändringar i ansökan
Under tiden som skolvalet är öppet (1-15 december) kan du när som helst ändra din ansökan. När skolvalet har stängts går det inte att göra några ändringar.
2. Bekräftelsemejl
När du har gjort ditt val och ansökan är godkänd kommer du att få ett bekräftelsemejl.
3. Beslut om placering
Placeringsbeslut skickades till dig som vårdnadshavare i mars 2025.
Klassplacering
Det är skolan som sköter klassplacering, eller klassindelning.
Systemet stänger klockan 00.00 natten mellan den 15 och 16 december. Därefter går det inte att söka skola i skolvalet. Har du glömt att söka skola placeras eleven på närmsta skola med ledig plats. Det beror på att ditt barn kommer att få plats på en skola som har platser kvar efter att alla andra barn har placerats utifrån sina ansökningar.
Växjö kommuns riktlinjer för skolplaceringar utgår från skollagen. Det innebär att en elev placeras vid den av Växjö kommuns skolenheter där elevens vårdnadshavare önskar att eleven ska gå. I de fall då alla elever inte får plats på önskad skolenhet tillämpas följande prioritetsordning:
- Elever med skyddade personuppgifter.
- Elever med dokumenterade och godkända särskilda skäl.
- Elev vars syskon går på önskad skolenhet, nästkommande läsår.
- Elev med längst relativa närhet.
- Lottning.
Undantag gäller för Hagavikskolans Natur- och teknikinriktningen, NoT, där är det syskonförtur och därefter lottning som avgör.
Varje elevs ansökan prövas individuellt mot de riktlinjer Växjö kommun har. Antalet platser på en skola är fastställt utifrån en kapacitetsberäkning sett till ventilation, yta, brandskydd och utformning av lokalerna.
Nej. Vilken skola eleven placeras på beror på hur många som söker till den valda skolan och var eleven bor i förhållande till skolan. Om en skola får flera sökanden än vad det finns platser, placeras eleven efter syskonförtur och relativ närhet.
Elever som ska söka en fristående skola behöver också göra ett val. Önskar ni en plats på en fristående skola, kontaktar ni den skolan och ställer er i kö. Ni behöver också söka den skolan i skolvalet. Om inte den skolan är ansluten, väljer ni ”Avstå placering ” och anger vilken annan skola ni fått plats på. Det är endast en (1) fristående skola som inte är ansluten till skolvalssystemet.
Tänk på att om eleven inte får plats på den sökta fristående skolan och inte sökt till en kommunal skola, placeras eleven på närmsta skola med ledig plats.
För dig som är nyinflyttad i eller planerar att flytta till Växjö kommun finns information om hur du ansöker om grundskola 6-16 år
Det finns möjlighet att i stället för att beräkna avstånd utifrån nuvarande folkbokföringsadress, använda en kommande adress . Vårdnadshavare som vill använda denna möjlighet, ska lämna in styrkande dokumentation som bedöms av Växjö kommun. Flytt till den blivande adressen ska vara planerad att ske inom nio månader.
Om du eller ditt barn saknar svenskt personnummer behöver du göra skolvalet på en blankett där du skriver in barnets första sex siffror (barnets födelseår, -månad och -datum). Du behöver också skicka med ett personbevis eller en kopia på ett utländskt pass eller liknande för att styrka ditt barns identitet. Kontakta kommunen på telefon 0470-410 00 för att få blanketten.
Om vårdnadshavare inte har svenskt personnummer behöver vi vårdnadshavarens sex första siffror på blanketten (däremot inte samordningsnummer eller liknande.)