Växjö klättrar i miljöranking

Växjö kommun hamnar på plats fyra i tidningen Aktuell Hållbarhets årliga ranking av Sveriges miljöbästa kommun. I kommungruppen ”Mellanstora städer och kommuner nära mellanstor stad” hamnade Växjö på andra plats.

Det är femtonde året i rad som Aktuell Hållbarhet genomför kommunrankingen. Den bygger dels på en enkät som kommunerna svarar på, dels information och statistik från olika myndigheter och organisationer. Växjö har som bäst placerat sig på fjärde plats och som sämst på plats 33.

- Det känns positivt att vi förbättrar vår position i årets miljöranking. Det är en bekräftelse på vårt långsiktiga arbete och det uppmuntrar oss att fortsätta vår utveckling mot ett hållbart Växjö, säger Pernilla Bodin (MP), ordförande i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott.

Rankingen presentades den 3 oktober 2023 på konferensen Hållbar kommun i Stockholm. Lunds kommun tog förstaplatsen medan Malmö kom två och Järfälla kom trea. I kategorin ”Mellanstora städer och kommuner nära mellanstor stad” placerades Lunds kommun först.

- Växjös klimatarbete och hur vi tagit oss an de globala hållbarhetsmålen bidrar till den förbättrade placeringen. Trots att vi är glada över en så bra placering så har Växjö fortsatta utmaningar att ta tag i. Utsläppen av växthusgaser måste minska snabbare om vi ska nå klimatneutralitet till 2030, avfallsmängderna måste minska och biologisk mångfald måste säkras, avslutar Pernilla Bodin (MP), ordförande i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott.

Senast uppdaterad: 4 oktober 2023