Ekonomitips inför julen

Julen är en tid då vi handlar mer än någonsin och ibland mer än vad vi kanske har råd med. Budget- och skuldrådgivarna skickar med några handfasta tips att tänka på så att både du och din ekonomi kan få julefrid.

Tips inför julhandeln

Planera din budget

Tänk på att dina inköp inför julen ska gå hand i hand med din ekonomi. Ställ dig frågan: hur mycket kan jag spendera? Är detta något som jag behöver inför julen? Prioritera i önskelistan och gör en julklappsbudget.

Handla inte på kredit

Det kan vara skönt att handla nu och betala sen. Tänk en extra gång om du verkligen kommer ha möjlighet att betala fakturan vid ett senare tillfälle.

Var uppmärksam på villkoren

Säkerställ dina rättigheter för retur eller byte av ditt köp. Du ska känna trygghet när du köper dina varor.

Att tänka på inför mellansdagsrean

Köp endast det som du behöver

Lockas inte av erbjudanden. Fråga dig själv: är jag i behov av detta eller köper jag det bara för att det är rea? Att handla bara för att det är billigt är varken bra för ekonomin eller miljön.

Se över priset

Tänk på att falska erbjudanden är inte allt för ovanligt. Se därför till att kolla prishistorik för att veta om erbjudandet är lika bra som det ser ut.

Vill du ha hjälp med din ekonomi?

Kommunens budget- och skuldrådgivning erbjuder vägledning och stöd kring din ekonomiska situation. Mer information om budget- och skuldrådgivning.

Senast uppdaterad: 4 december 2023