Den 19 november är det Världstoalettdagen

Världstoalettdagen är en officiell FN-dag med syfte att uppmärksamma hur livsviktigt det är med toaletter. För oss i Sverige är toaletter och rent vatten en självklarhet, men det är ändå viktigt att alla tar sitt ansvar för vattnet om vi ska få behålla det så.

Hushållspapper, våtservetter, bomullstopps, bindor och allt annat skräp som spolas ner orsakar stopp i ledningsnät, pumpar och reningsverk. Det i sin tur kan göra att ledningarna svämmar över och orenat avloppsvatten rinner ut i naturen. Med en papperskorg bredvid toaletten går det lätt att undvika att skräpet spolas ner.

Bara det här får spolas ner

Allt som kommer inifrån kroppen - kiss, bajs, övriga kroppsvätskor och toalettpapper - får spolas ner. Inget annat. Toalettpapper är tillverkat för att lösas upp i vatten. Våtservetter och hushållspapper däremot har en annan pappersstruktur och orsakar ofta stopp när de klumpar ihop sig i avloppsledningarna.

Mer information om hur du spolar rätt i avloppet

Mer om Världstoalettdagen

Världstoalettdagen Länk till annan webbplats. är sedan 2014 en officiell FN-dag. Organisationen vill uppmärksamma den globala sanitetskris som det innebär när en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett.

Senast uppdaterad: 17 november 2023