Spola rätt i avloppet

I vårt land är det lika självklart med friskt rinnande dricksvatten i kranen, som att vårt avloppsvatten tas om hand och renas på ett bra sätt för vår miljö.

Så här skyddar du vattnet och våra viktiga reningsanläggningar:

Spola rätt

Du vet väl att du bara får spola ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten? Allt annat skräp, till exempel tvättlappar, våtservetter, bomullspinnar, hårstrån och tandtråd är sådant som orsakar problem med stopp i ledningarna. Använd en papperskorg i badrummet, istället för att spola ner skräp.

Varje år slängs drygt 100 ton skräp i avloppet i Växjö kommun! Skräpet som hamnar i avloppet kan orsaka stopp i avloppsledningarna och störa reningen av avloppsvattnet.

Du läsa mer om hur du ska sortera dina sopor på det kommunala avfallsbolaget SSAMs webbplats www.ssam.selänk till annan webbplats

Rätt med fett

Undvik att hälla ut matfett i avloppet. Fett stelnar och blir mycket hårt när det kommer ut i rören och det kan leda till stopp och översvämning. I värsta fall kan avloppsvattnet "vända" och komma tillbaka upp i ditt badrum!

Torka ur stelnat stekfett med hushållspapper och släng det istället i matavfallet. Frityrolja kan du hälla i en tom mjölkförpackning eller PET-flaska och sedan slänga i restavfallet. Då kommer det till nytta som energi. Du kan också lämna din PET-flaska med flytande fett till återvinningscentralen Norremark eller Häringetorp. Då blir fettet miljövänlig biogas till bussar och bilar.

Du läsa mer om vad som gäller avfallskvarnar för matavfall under Relaterade länkar längre ner på den här sidan. 

Nej till kemikalier i avloppet!

Våra reningsverk är inte byggda för att rena vattnet från miljöfarliga kemikalier. Många kemikalier är giftiga och kan störa reningsprocessen. Det gör att orenat avloppsvatten släpps ut i naturen och kan skada djur, växter och natur.

Så här bidrar du till att skydda avloppet och våra sjöar och vattendrag:

  • Miljöfarliga kemikalier hör inte hemma i avloppet. Lämna dem till återvinningscentralen så tar vi hand om dem på ett säkert och miljöanpassat sätt.
  • Välj vattenbaserad färg som inte innehåller kadmium.
  • Häll aldrig ut färg i avloppet. Färg som blir över lämnar du till återvinningscentralen.
  • Tvätta inte av penslarna under rinnande vatten. Färgen på penseln torkar du av noga med en trasa. Därefter häller du i vatten eller lösningsmedel i en burk och tvättar av penseln. Burken med vätska och trasan lämnar du till återvinningscentralen som farligt avfall.
  • Torka färgrester från händerna med en trasa innan du tvättar händerna. Trasan lämnar du till återvinningscentralen.

Miljömärkt

Att använda miljömärkta produkter är bra. Men tänk även på hur du doserar – för mycket tvättmedel sliter till exempel på kläderna och kostar dig pengar i onödan.

Biltvätten

Om du tvättar bilen på garageuppfarten så rinner smutsvattnet ner i dagvattenbrunnarna och därifrån ut i vattendragen. Dagvatten renas inte i avloppsverken. Smutsvattnet skadar det både växt- och djurliv, och i längden också människan. Föregå med gott exempel och använd en fordonstvätt med godkänd reningsutrustning. 

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 januari 2019
Bygga och bo