Föreläsning om mens och makt

Föreläsning och mensworkshop - Bara lite blod

Välkommen på en föreläsning om mens och makt av Anna Dahlqvist den 7 juni. Författaren Anna Dahlqvist har skrivit boken Bara lite blod som är ett reportage om menstruation ur ett internationellt perspektiv: "Menstruation är ett globalt skamtecken. Mensskydd ska gömmas, blodet synliggöras. Sociala, kulturella och religiösa regler styr hur den som blöder förväntas bete sig".

I ljuset av Dahlqvists föreläsning hålls en mensworkshop av växjöprojektet På blodigt allvar och en feministisk bokhörna med heta lästips. Andra föreningar som medverkar under dagen är RFSU. Fritt inträde och drop in. Alla är välkomna, menstruerare som icke.

Program - Onsdag 7 juni

17.00-18.30 Mensworkshop med projektet På blodigt allvar (valfritt)
Men information kommer inom kort...

18.30 Föreläsning: Anna Dahlqvist – Bara lite blod
Menstruation är ett globalt skamtecken. Anna Dahlqvist har besökt Indien, Uganda, Bangladesh, Kenya och USA där hon träffat menstruerare, mensaktivister och mensforskare.

När skammen kombineras med fattigdom blir den till en kollektiv katastrof som hindrar flickor från att gå i skolan och kvinnor från att arbeta. I tystnaden frodas obehandlade infektioner. Utan mensskydd, vatten, toaletter och kunskap nekas de som har mens tillgång till grundläggande rättigheter. Makten över mensen är en nödvändighet, en förutsättning för deltagande i det liv som pågår i offentligheten. Boken Bara lite blod är ett reportage om menstruation ur ett internationellt perspektiv. Anna Dahlqvist, född 1975, är frilansjournalist och författare med inriktning på sexualpolitik och har ett deltidsuppdrag som chefredaktör för tidningen Ottar.

ca 20.00 Fika och mensworkshop fortsättning
Beskåda mensskildringar från mensworkshopen som hålls tidigare under kvällen och skapa ditt egna bidrag till mensbildbanken. Vi bjuder på fika, Växjö stadsbiblioteks feministiska bokcirkel bjuder på lästips och RFSU med informationsbord.

Dagen är ett samarbete mellan Växjö konsthall, Grrl Tech, RFSU och Växjö Stadsbibliotek.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 augusti 2017