Följ de nationella skärpta råden för att hejda smittspridningen av covid-19

Stäng meddelande

Litteratur och bibliotek

Växjö bibliotek

Huvudbiblioteket i Växjö kommun har i genomsnitt 1 100 besökare/öppethållandedag. Folkbiblioteken i Växjö kommun består av Växjö stadsbibliotek och nio filialbibliotek.

Läs mer om Växjö bibliotek.länk till annan webbplats

Fristad Växjö

2012 beslutade Växjö kommun att vara en fristad för förföljda författare och journalister. Växjö var då den femte och dittills minsta staden i Sverige att bli fristad. Fristad Växjö ingår i kultur- och fritidsförvaltningens verksamhet som en av kommunens satsningar på det fria ordet.

Just nu är Växjö fristad för journalisten och författaren Maha Nasser, som kom till Växjö våren 2018 från Yemen. Tidigare fristadsförfattare:

  • Erol Özkoray, journalist, Turkiet, 2015-2017.
  • Nasrin Madani, författare och journalist, Iran, 2012-2014.

Det fria ordets hus i Växjö har huvudansvaret för att koordinera arbetet med Växjö som fristad och är kontakt för den fristadsförfattare som lever i staden.

Läs mer på Det fria ordets hus webbsida.

Kronobergs litterära arv

I Kronoberg finns ett rikt litterärt arv och flera av författarna har berört frågor om yttrandefrihet, censur och jämlikhet. 

Pär Lagerkvist, Vilhelm Moberg och Elin Wägner är alla litterära giganter som under sin livstid stod upp, och genom sina bevarade verk fortsätter att kämpa för yttrandefrihet och människors lika värde.

Läs mer på Det fria ordets hus webbsida.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 juli 2020
Se och göra