21 juni: Performance - Mask on, Mask off

Välkommen på performance Mask on, Mask off av Anna Zamecniksom som precis gått ut andra året på Kronobergs konstskola.

Anna Zamecnic

Foto: Anna Zamecnik

Välkommen på performance Mask on, Mask off av Anna Zamecnik onsdag 21 juni mellan klockan 15-18. Drop in och fritt inträde.

Om Mask on, Mask off

"Performancen Mask on, Mask off bygger på ett tidigare verk där jag visade upp en serie avtryck av mitt sminkade ansikte. Jag sminkar mig på olika sätt, ibland som till vardag och ibland till fest, sedan tas masken med smink av och förevigas med hjälp av en våtservett. Resultatet blir ett slags porträtt som kan ses som ett uttryck för samhällets skönhetsnormer. I performancen Mask on, Mask off tar jag steget vidare och visar upp processen. Den är introvert, ibland rutinmässig, ibland kreativ och hela tiden påminns jag om skönhetsideal och normer som jag väljer att försöka passa in i eller sticka ut från. När sminkningen är färdig, tar jag ett avtryck av ansiktet, och processen och börjar om på nytt. Det liknar en ritual som upprepas, en eftertänksam process som försöker förhålla sig till den värld vi lever i och alla dess krav", berättar Anna Zamecnik

Om Anna Zamecnik

Anna har precis gått ut år 2 på Kronobergs konstskola i Växjö på St Sigfrids folkhögskola och kommer att till hösten utbilda sig till makeupartist. Hon vann Nordiska mästerskapen i makeup 2017 i Stockholm och vill i framtiden fortsätta undersöka ingenmanslandet mellan konstvärlden och skönhetsbranschen.

”I mitt konstnärskap fascineras jag av kampen att uppnå ett ouppnåeligt ideal och allt det som blivit normaliserat i jakten på skönhet. Jag använder ofta mig själv som undersökningsobjekt och drivs av en längtan att förstå mig själv, samhällets påverkan på mig själv och varför jag agerar och reagerar som jag gör. Jag ifrågasätter skönhetsnormen och vill skapa eftertanke hos betraktaren. Jakten på skönhet rör vid vår innersta önskan att bli sedd och accepterad. Med min konst vill jag ifrågasätta vår egen vardag och väcka tankar om hur man själv relaterar till samhällets syn på skönhet.”

Performancen är en del av utställningsprogrammet till Happy Nation om laddade ämnet psykisk ohälsa, och pågår till och med 9 september 2018 på Växjö konsthall. Under sommaren kommer vi även hålla öppet för workshops, performances, guidade visningar, föreläsning om negativt fokus, konsert och filmvisning med samtal om psykisk ohälsa, estetik och manliga/mänskliga ideal.

Kontakt

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Ordinarie öppettider

  Söndag och måndag stängt

  Tisdag-fredag, klockan 12-18

  Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 juni 2018