Aktuell utställning: Sleeper in the afternoon

I Norra rummet visar vi utställningen Sleeper in the afternoon med Hampus Forss.

Bild på en ateljé

Öppet

Vi har nu öppet enligt ordinarie öppettider: tisdag-fredag 12-18, lördag 12-16. Fritt inträde som vanligt till utställningarna.

Om Sleeper in the afternoon

I Hampus Forss utställning Sleeper in the afternoon har någon lämnat ett abstrakt skulpturlandskap efter sig. Det råder en mystisk stillhet här som om möbler vore täckta med lakan. Eller som att en dagdröm har glömt att sluta visa sig när drömmaren gått vidare till annat.

En översättning av sleeper är sovkupé och där sker ett alldeles särskilt inslumrande. För det hölje som omger resenären är tiden en fullständig angelägenhet. Men det är inget som slumraren tar notis om. Tid här är inslagen i bomull och det värsta bullret hörs inte. Sovkupén bär en stämning, en ton att vara i, som mjukt spränger gränsen mellan den föreställda och pragmatiska verkligheten. Sleepern är på så vis den där bubblan som gör den fullständiga närvaron och frånvaron möjliga samtidigt.

Men den är också en sovande människa. Sleepern finns där i rummet trots sin frånvaro. Det är någon som har samlat de här sakerna. Ett arbetsmaterial, en representationsyta, en undervisningssal. Forss skapar en plats där både bubblan och slumraren glider ihop till en ton där det får existera nyfikna upptäckter och introverta tilltag skyddade från tideräkningen.

Ragnhild Lekberg
Intendent

Foto på en man i kostym som håller en blågrön mask framför sitt ansikte.

Twins, av Hampus Forss. Foto: Växjö konsthall.

Hampus Forss bor och verkar i Växjö. Utbildad vid Kronobergs konstskola och Konsthögskolan i Umeå. Forss driver även Hjärtenholms trädgårdscafé utanför Alvesta.

Utställningen visas i Norra rummet. Samtidigt i Västra hallen pågår utställningen TRANSPORT – self portrait as a drowned man med Christer Chytraéus. Båda är öppna för besök till och med 4 september 2021.

Bild på en svart tavla med en vit abstrakt kritmålning.

Animal, av Hampus Forss. Foto: Anders Bergön.

Lobester Villa

Som barn hände det att jag och min tvilling åkte till havet med våra föräldrar. Under de heta sommardagarna åkte vi vad som kändes om en evighet ut ur den småländska skogen tills vi tillslut var framme på rutiga picknikfiltar och randiga solstolar.

Äggmackorna blev extra salt vid havet och vi fiskade krabbor med klädnypor. Först när kroppen såg ut som ett ”russin” var det dags att åka hem.

Jag minns att jag en gång hittade en sten. Helt olik de stenar som fanns där hemma.

Den tycktes förstorad där under vattnet. Och när jag lyfte upp den kändes det som en hittad skatt.

Bild på en människofigur i lera som ligger på ett kors, med frukt i likt en fruktskål. Till höger i bilden: en kvast av palmblad.

Fruit Bowl, av Hampus Forss. Till höger: Broomstick, av Hampus Forss. Foto: Anders Bergön.

Väl hemma morgonen efter hände det. Ut ur stenen från ett litet hål började det bubbla och fram dök en krabba ut i sidled.

Vattnet hade väl vid det här laget blivit ogästvänligt. Då här bara fanns sötvatten förstod jag att hoppet var ute. Och, efter en kort tvekande lyfte jag stenen och så krossade jag krabban, med vad som nyss hade varit dess hem.

För ett tag sedan var jag och hälsade på mina föräldrar. Pappa hade klippt ner gräset ut med åkern och han hade hittat en annorlunda sten.

Stenen hade han lagt på muren och när jag kom runt hörnet för att kika slungades jag sidledes tillbaka. Huden förvandlades till russin och jag fick saltsmak i munnen och grus i ögonen. Jag är en sakletare då som nu. En sakletare med blod på mina händer.

Hampus Forss

Foto på ett rosa korall-liknande föremål. Till höger: foto på en metronom med en fjäder i änden.

Snake heart, av Hampus Forss. Till höger: del av Sleeper in the afternoon, av Hampus Forss. Foto: Anders Bergön.

Boka en visning

Vi guidar dig runt i hallarna. Bokning sker via konsthall@vaxjo.se eller 0470-414 75. När Folkhälsomyndighetens rekommendationer öppnar upp för fler besökare återgår Växjö konsthall till fasta visningstider utan anmälan.

Följ med digitalt på våra sociala medier! Vi guidar dig runt genom digitala visningar, ateljébesök, bilder och berättelser om våra utställningarna.

Take away-kit

Hämta en gör-det-själv-påse hos oss gör en workshop på utställningarnas teman hemma i hängmattan! Gäller så långt lagret räcker.

Bild på ett skrivbord och till höger en skulptur i öronform.

Sleeper in the afternoon, av Hampus Forss. Till höger: Ear, av Hampus Forss. Foto: Anders Bergön.

Kontakt

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Ordinarie öppettider

  Söndag och måndag stängt

  Tisdag-fredag, klockan 12-18

  Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 juni 2021