Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Aktuell utställning: Middle Ground – and Making Sense of Everything

Konstsommaren bjuder in till ett rum och en mittpunkt för verkliga möten över både påhittade och påtagliga gränser.

Foto på ett stort rött lägenhetshus med balkonger. Tre personer i vit klädsel blickar mot kameran.

Foto: Ailin Mirlashari

Om Middle Ground – and Making Sense of Everything

I sommarens utställning sveper konstnären Ailin Mirlashari in hallen i värme, sårbarhet och mod. Hon skapar utrymmen som vänder ut-och-in på revolutionära uttryck – bort från aggressivitetens estetik och mot en livsbejakande och emotionellt tillåtande kraftströmning som osar av styrka, humor och vilja.

Genom hennes lins går det att få syn på människan bakom de föreställningar och narrativ som hela tiden skapas och återberättas. I de stora frågorna kring existensen i kombination med specifika erfarenheter, känslor och dilemman, där finns riktiga möten att uppleva. Över fysiska, geografiska och sociala gränser.

Inom ramen för sitt konstnärskap skapar Mirlashari platser för frigörelse, glädje och sorg, som utspelar sig i koreograferade videoverk, improviserade performances, kollektiva muraler, kalligrafi och kläder. Tillsammans utgör de en rörelse i både nygråten och ren glädje, i varm sorg och bland kalla landskap tillsammans med befolkning från vad som kallas för utsatta områden.

Och när hon gör det, anlägger Mirlashari kanske grunden till vad ett hem egentligen är? En plats där det går att testa tankar, självuppfattningar och strategier tillsammans, för att kunna leva i förhandling med sin omgivning men ändå bli hel.

Ailin Mirlashari är konstnär och arbetar social- och kulturantropologiskt med sin egen bakgrundsmiljö genom bland annat kalligrafi, kollage och video i en intim relation till det mellanförskap som kan upplevas där en människas bakgrund, självförståelse och levda kultur inte speglar varandra. Hon riktar fokus mot gemenskap, glädje, närhet, sorg och styrka genom att visualisera kulturella uttryck, symboler, strukturer och känslor utifrån dilemmaartade samhällspositioner och en svårplacerad hemlängtan.

Mirlashari är nyutexaminerad från Konstfack med bakgrund som kultursocionom, aktivist och grundare till det intersektionella feministiska nätverket StreetGäris.

Foto på balkonger med paraboler

Foto: Ailin Mirlashari

Smålandstriennalen

Under Smålandstriennalen 2023 knyter Växjö konsthall an till temat Små Land. Växjö är en stad som på många sätt lever genom sin anknytning till sina periferier. Många initiativ och kulturella influenser kommer ur krafter med rötter i någon av alla de platser, orter och byar som omgärdar centrum. Men det är lätt att snava i tanken och direkt landa i föreställningar om mylliga kohagar och röda uthus när någon icke-central plats ska ställas i rampljuset. Och det är nog lika lätt att vända på en femöring och bara se till utkantens problematik om begreppet migration läggs till ekvationen.

Växjö konsthall vill öppna länken till platser utanför osynliga gränser. Vi vill skrapa på och bråka med de enkla föreställningarna om Växjös paradoxalt nog både välkända och för många helt obekanta utkanter.

Utställningen Middle Ground – and Making Sense of Everything famnar Växjö som en mångkulturell plats och tar varken blicken från segregationens, hoppets eller kärlekens dynamik. Mirlashari kommer till Växjö konsthall med magisk realism, samhällskritik och lång erfarenhet av arbete som kultursocionom i Järva i Solna kommun, där hon under många år jobbat med gemenskap, mellanförskap och antirasism genom konst och kultur.

Mer info på Smålandstriennalens hemsida. Länk till annan webbplats.

Foto på två killar i vit klädsel framför höghus och blå himmel. En blomma i förgrunden som kastas mot kameran.

Foto: Ailin Mirlashari

Programpunkter

  • Open art camp Öppet konstkollo på Tallgården i Araby. Var med alla dagar eller när det passar. Från 6 år och uppåt, ingen anmälan. Föräldrar är också välkomna. Vecka 26, mån-fre kl. 14.30-16
  • BLANKET – textilier som intima följeslagare Kreativ samtalsworkshop i tre delar, om vår relation till hem och vällevnad, ledd av Juliana Restrepo, doktorand i design vid Linnéuniversitetet. Hålls på svenska och engelska. Datum: 1 juli, 8 juli, 26 augusti. Anmäl dig till juliana.restrepogiraldo@lnu.se.
  • Öppet labb Vardagsrum och finrum. Måla eller teckna ett rum du minns, har eller önskar du hade. Material finnes på plats. Alla åldrar, drop in. Vecka 28, tis-fre kl. 12-18.
  • Konst- och arkitekturpromenad Vi tar en närmre titt på den offentliga konsten kring konsthallen, men slänger också en blick på vårt grannhus stadsbiblioteket. Start kl. 10 vid Bronskvinnorna. Avslutningsvis bjuder vi på fika. Datum: 23 + 30 augusti. Anmälan till konsthall@vaxjo.se senast dagen innan visning.
  • Öppning: Om sorg, trollkonster och humor Konstnärerna Ingela Johansson och Elin Sundström fördjupar frågor och spår kring omsorg och platser för vård. Utställningen är en del av det konstnärligt undersökande arbetet inför flytten av Växjö akutsjukhus från centrum till Räppe på uppdrag av Region Kronoberg och i samarbete med projektet Nytt akutsjukhus Växjö, ArtPlatform och curator Sara Rossling. Öppning den 25 augusti, och fram till 16 september i Norra rummet.
  • Sensommarfrukost och visning Vi bjuder på kaffe, mackor och en nyvaken guidning i utställningarna, 26 augusti kl. 10.
  • Guidad visning Hör av dig till 0470-414 75 eller konsthall@vaxjo.se så bokar vi en dag och tid. Kom själv eller i grupp!

Kontakter

  • Växjö konsthall

    Reception

    0470-414 75

    konsthall@vaxjo.se

    Besöksadress

    Västra Esplanaden 10, Växjö

    Postadress

    Växjö konsthall

    Västra Esplanaden 7

    35231 Växjö

    Övrigt

    På midsommarafton och midsommardagen håller konsthallen stängt

     

    Ordinarie öppettider

    • Söndag och måndag stängt
    • Tisdag-fredag, klockan 12-18
    • Lördag klockan 12-16

    Fritt inträde

    Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 16 juni 2023