Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Växjö kommun pausar inköp från Mondelez

Som ett led i att stödja Ukraina efter Rysslands invasion har Växjö kommun beslutat att pausa inköp av produkter från företaget Mondelez, eftersom företaget svartlistats av ukrainska myndigheter.

Flera svenska företag och myndigheter väljer att pausa inköp av produkter från Mondelez. Företaget finns på Ukrainas svarta lista över företag som har fabriker och försäljning i Ryssland.

- Beslutet kommer slutligen att tas av kommunstyrelsen den 15 augusti, men efter dagens beslut i arbetsutskottet börjar vi redan jobba i riktningen att ta bort deras produkter från våra verksamheter, säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande.

Växjö kommun köper i dagsläget in produkter till exempelvis fik och caféterior i kommunens verksamheter. Produkter som berörs är bland annat Marabou choklad, praliner, O’boy, Daim och Toblerone.

- De produkter som redan har köpts in kommer vi av hållbarhetsskäl att sälja eller använda i verksamheterna. Vi fasar ut och ersätter dessa med andra produkter, säger Catharina Rydberg Lilja, kommunchef.

Senast uppdaterad: 20 juni 2023