Nu drar årets beredskapsvecka i gång

Under vecka 39 är det beredskapsveckan, en årlig nationell informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Tema för beredskapsveckan 2023 är Öva!

Vi kommer att fokusera på öka kunskapen och beredskapen hos våra kommuninvånare. Det gör vi bland annat genom att erbjuda en rad kostnadsfri föreläsningar under lördagen den 30/9 från klockan 10-16 på IOGT-NTO-huset i Växjö.

Program föreläsningsdag:

Klockan 10: Samuel Palmblad, 1:e antikvarie, Det starka Totalförsvaret – en koppling till kriget i Ukraina
Klockan 11: Gunnar Karlson, ordförande i Allmänna Försvarsföreningen Kronoberg, Vad betyder medlemskapet i Nato för vårt totalförsvar?
Klockan 13: Peter Langerbeck, Försvarsutbildarna Kronoberg, Om hemberedskap
Klockan 14: Damla Mol, pressansvarig Växjö kommun, Hur kommunicerar kommunen under en kris?
Klockan 15: Peter Langerbeck, Försvarsutbildarna Kronoberg, Är du beredd? (målgrupp ungdomar)

Ingen föranmälan behövs och det går bra att delta på enstaka föreläsningar.

På Vattentorget under lördagen kommer även frivilliga försvarsorganisationer finnas på plats för att berätta om sina verksamheter och det arbete de utför. Besökare kan också få se hur bandvagnar och katastrofvagnar ser ut.

Fakta Beredskapsveckan och tema Öva!

Beredskapsveckan (tidigare Krisberedskapsveckan), vecka 39, 25 september till 1 oktober, arrangeras årligen av MSB. I år genomförs den för sjunde året i rad. Syftet är att få fler människor att stärka sin egenberedskap och att motivera kommuner, statliga myndigheter, företag och ideella organisationer att engagera sig i Sveriges beredskap för kriser och krig.

För att lyfta temat Öva! erbjuder MSB materialet Sju dagar som motsvarar den vecka som allmänheten förväntas klara sig utan samhällets stöd vid en kris. Materialet består bland annat av en folder med enkla övningar för sju dagar och tips för en god egenberedskap. Sju dagar heter även en digital övning för privatpersoner som MSB tagit fram till årets Beredskapsvecka och som utmanar vår hemberedskap vid ett längre elavbrott. Ta del av övningsmaterialet på MSB:s webbplats. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 25 september 2023