Cykelbiblioteket i Växjö

Växjö kommuns cykelbibliotek är öppet för 2020. Prova en cykel under en period på tre veckor. Passa på att testa olika typer av cyklar för att hitta nya sätt att pendla eller resa.

Årets nyheter vid bokning av cykel

  • Nya cyklar för i år är en el-assisterad trehjuling, sparkcyklar och cykelvagnar.
  • Du betalar en prova-på-avgift på 300 kronor och 200 kronor för en cykelvagn. Avgiften betalas tillbaka vid köp av cykeln.
  • Du har möjlighet att köpa cykeln i överenskommelse med cykelbutiken. Mer information finns i låneavtalet.

Det finns snabba elcyklar för att pendla långdistans och vikbara cyklar för dig som behöver ha cykeln med dig på bussen eller tåget. Det finns även lastcyklar om du till exempel behöver skjutsa barn eller veckohandla.

Så här gör du för att prova på en cykel

För att kunna logga in till cykelbiblioteket måste du först registrera dig. Du bestämmer sedan vilken period du vill prova cykel och bokar önskad cykel. Cykeln hämtar du ut hos en av fyra anslutna cykelbutiker i Växjö. Cykelbutiken hjälper till med justeringar och service på din cykel.

Cyklarna lämnas ut i perioder om tre veckor åt gången. Du skriver på ett prova-på-avtal varje gång du hämtar ut en cykel. Avtalet hittar du längst ner på sidan under relaterade dokument. En avgift betalas på 300 kronor för att prova på cykel eller 200 kronor vid för en cykelvagn. Avgiften betalas till cykelaffären när du hämtar cykeln och betalas tillbaka vid köp av cykeln.

När du lämnar tillbaka din cykel vill vi gärna att du fyller i en utvärdering både för att lämna synpunkter, men också för att vi ska kunna utvärdera cykelbiblioteket.

Vem kan prova en cykel?

Du ska vara minst 18 år och bo i Växjö kommun för att kunna prova en cykel i Cykelbiblioteket i Växjö. Du kan inte prova samma modell två gånger eller boka flera cyklar samtidigt. När prova-på-perioden är slut är du välkommen att boka en ny cykel.

Bekräftelsemejl på din bokning eller avbokning

Det är viktigt att du får ett bekräftelsemejl till din e-post när du bokar en cykel eller om du avbokar en cykel.

Om du inte får ett bekräftelsemejl, kontakta Växjö kommun på e-post info@vaxjo.se.

Cyklarna

Totalt finns det 24 cyklar och 2 cykelvagnar av olika modeller att prova. Här nedan ser du exempel på några av cyklarna och länkar där du kan läsa om alla modeller.

Tvåhjulig el-lastcykel

Snabb och smidig som en vanlig elcykel fast bättre – nu kan du skjutsa dina barn och lasta veckans matkassar samtidigt. Mittmotor och batteri med hög kapacitet medföljer samt kapell. Det finns tre olika modeller att välja mellan, både bas och mer avancerad modell:

Tvåhjulig ellastcykel

Lastcykel tilt

Stabiliteten som en tre-hjuling och fart i kurvan som en två-hjuling. Cykeln har lut-funktion och lutar i kurvan som en vanlig cykel. Batteri med hög kapacitet, kapell och sittbänk för två barn medföljer denna avancerade modell. Det finns en lastcykel med tiltfunktion att låna:

Lastcykel tilt

Trehjulig el-lastcykel

Vill du ha en prisvärd cykel för stadscykling med barn och eller hund? Välj mellan tre olika modeller som har väderskydd med kapell och plats för två eller fyra barn:

Elcykel distans

En cykel för dig som pendlar lite längre, mellan tätorter eller mellan stadsdelar i Växjö. Mittmotorn ger en intuitiv känsla när du trampar och batteriet med hög kapacitet gör att du kan uträtta ärenden och ta en längre tur i naturen på vägen hem utan bekymmer. Du har fyra olika modeller att välja mellan:

Elcykel distans

Elcykel stadscykel

Passar perfekt för dig som cyklar inom staden och vill ha en cykel med låg ram för snabba av- och påstigningar. Mittmotorn ger en mjuk och följsam känsla när du trampar. En bekant stadscykel med fotbroms och korg. Stadscykeln finns i två olika modeller:

Elcykel stadscykel

Elcykel grus

Bor du längs smalspåret? Eller har du grusväg på väg till jobbet? Gruscykeln har tjocka däck och dempegaffel som skapar en bekväm resa. Mittmotorn ger en mjuk och följsam känsla när du trampar. Batteriet med hög kapacitet gör att du kan göra flera ärenden eller ta en längre tur i naturen på väg hem utan bekymmer. Välj mellan två olika modeller:

Elcykel grus

Elcykel longtail

En populär lastcykel i Nordamerika som har blivit mer populär även i Europa. Som en vanlig cykel fast med längre hjulbas och stor pakethållare med plats för två barn eller upp till 130 kg last! Mittmotorn ger en mjuk och följsam känsla och högkapacitet batteri ger tillräcklig räckvidd för att uträtta alla dina ärenden. Det finns en elcykel longtail att prova i biblioteket:

Elcykel longtail

Trehjulig elcykel

En elcykel för dig som vill ha stabilitet men vill komma fram i god tid tack vare elassistans. Hand- och fotbroms, tre växlar och låg ram bidrar till lätt och smidig körning. Det finns en korg baktill på cykeln som rymmer matkassar, verktygslåda eller nästan vad som helst.

Trehjulig elcykel

Vikbar cykel

En bra cykel för kombinationsresor. Vi bor eller jobbar inte alla vid en busshållplats. Med en vikbar cykel går det att resa kollektivt med cykeln utan ytterligare kostnad. Välj mellan två olika modeller:

Vikbar cykel

Elsparkcykel

För att få prova en elcykel krävs körkort. En snällare introduktion till utlåning av elsparkcyklar. Ta den med dig när du reser kollektivt eller när du vill komma fram snabbt och smidigt. Cykeln är hopfällbar och kan köras cirka 30 km. Pro-modell kan köras cirka 45 km. Välj mellan två olika modeller:

Elsparkcykel

Cykelvagn

En modern och mångsidig cykelvagn med plats för 2 barn. Lätt att koppla till olika cyklar. Vagnen kan ställas om till barnvagn för att köras till fots. Den är hopfällbar som gör den enkel att förvara eller ta med sig.

Cykelvagn

Gravelbike

Snabbcykling utan motor – en gravelbike ger möjlighet att pendla fort och även kombinera din resa med motionscykling på länsväg eller på grus i skogen. Aluminumram, kolfibergaffel, 10+ växlar och tjocka däck följer med. Du kan välja mellan tre olika modeller av gravelbike:

Gravelbike

Finansierias av EU-projekt

Cykelbiblioteket finansieras av två EU-projekt som Växjö kommun deltar i:

  • SUMBA ­– Sustainable Mobility and Commuting in Baltic Cities. Projektet syftar till att främja hållbart resande och kombinationsresor. Läs mer om projektet på sumba.eulänk till annan webbplats.
  • CoBiUM. Förkortningen står för Cargo Bikes in Urban Mobility. Projektet jobbar för att främja cykling med lastcyklar i städer. Du kan läsa mer om projektet på cobium.eulänk till annan webbplats.
EU-logotype
EU-logotype
SUMBA-logotype
Cargo Bikes-logotype
Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 juli 2020
Trafik och stadsplanering