Sommargata

Sommaren 2024 kommer Växjö kommun för första gången att testa konceptet sommargata. En del av Liedbergsgatan kommer att omvandlas till en sommarplats med sittplatser, aktivitetsytor, planteringar och mötesplatser. Här samlar vi all information om sommargatan.

Sommargata – vad innebär det?

En sommargata skapas genom att man helt eller delvis stänger av en central gata för motortrafik under sommaren för att skapa en mer levande och trivsam plats för invånare och besökare.

Liedbergsgatan blir Växjös första sommargata

Det är Liedbergsgatan mellan Sandgärdsgatan och Storgatan i Växjö som ska stängas av för motortrafik och omvandlas till sommargata från mitten av maj till mitten av september 2024.

Visa platsen på karta - Växjökartan Länk till annan webbplats.

Vad kommer att hända på sommargatan?

Sommargatan utvecklas i samverkan med närliggande restauranger och affärer och med idéer från dialog med barn och ungdomar. Vi planerar att det ska bli en härlig plats att koppla av och umgås på. Sommargatan kommer bland annat att innehålla:

  • möbler där du kan sitta ned och njuta av mat och fika som serveras längs med och i närheten av gatan
  • aktivitetsytor där barn och unga kan leka och röra på sig
  • träd och växter som skapar sköna platser och skugga för varma dagar.

Tillsammans med närliggande restauranger och affärer kommer det även erbjudas olika aktiviteter för att hela familjen.

Vi arbetar fortfarande med att planera sommargatan. Mer information kommer under våren.

Påverkan

Under tiden för sommargatan kommer vi stänger vi av för motortrafik och parkeringsmöjligheterna för bil kommer tas bort på den aktuella sträckan på Liedbergsgatan. Liedbergsgatan kommer få infartsförbud från Sandgärdsgatan. På Oxtorget kommer några parkeringplatser stängas av för parkering och några kommer ändras tillfälligt till 30 minuters fri parkering.

Senast uppdaterad: 21 mars 2024