Sommargata

Sommaren 2024 testar Växjö kommun för första gången konceptet sommargata. En del av Liedbergsgatan, mellan Sandgärdsgatan och Storgatan, stängs av för motortrafik och omvandlas till en gågata med sittplatser, aktivitetsytor, planteringar och mötesplatser från mitten av maj till mitten av september.

Visualiseringsbild på den södra delen av sommargatan 2024. Marken är dekorerad med vit linjemålning, prickade banor i olika färger och sektioner med konstgräs. Personer promenerar och barn leker. Träd och blommor i stora urnor. Gula vimplar hänger över gatan.

Visualisering av sommargatan 2024. Vy från södra entrén.

Sommargata – vad innebär det?

En sommargata skapas genom att man helt eller delvis stänger av en central gata för motortrafik under sommaren för att skapa en mer levande och trivsam plats för invånare och besökare.

Vad händer på sommargatan 2024?

Sommargatan utvecklas i samverkan med närliggande restauranger och affärer och med idéer från dialog med barn och ungdomar. På sommargatan 2024 finns det bland annat:

Mattorg

Här du kan slå dig ner och njuta av mat eller fika. Ta med dig en egen picknickkorg eller välj något av det goda som erbjuds längs med och i närheten av gatan.

Aktivitetsytor där barn och unga kan ha kul och röra på sig

Välj mellan roliga aktiviteter så som käpphästhoppning, målning med gatukritor och hinderbana med slack- och ninja lines. Marken kommer att dekoreras med linjer och hoppbanor - perfekt för att släppa lös energin och göra av med spring i benen!

Platser där du kan ta en paus och koppla av

Vila i solen i någon av våra hängmattor, hängstolar eller solstolar eller slå ut filten på konstgräset. Sommargatan erbjuder många olika sittplatser där du kan slå dig ner en stund.

Evenemang och aktiviteter

Under sommaren kommer det att hållas olika evenemang på sommargatan. Information om dessa evenemang publiceras på Växjös officiella upplevelseguide upplev.vaxjo.se Länk till annan webbplats.. Håll utkik där så att du inte missar något spännande!

Träd och växter som skapar sköna platser och skugga för varma dagar.

2100 plantor och åtta träd placeras på sommargatan, vilket förvandlar den till en grön och blomstrande plats.

Ny Växjö-skulptur

En ny, plåtsvetsad Växjö-skulptur har premiär på sommargatan. Skulpturen har tagits fram med hjälp av gymnasieelever på Kungsmadskolans Industritekniska program och Teknikums teknikelever. Läs mer om skulpturen och projektet.

Visualisering av den norra delen av sommargatan 2024. Runda träbord med sittbänkar. Måna gula vimplar hänger över gatan. Personer promenerar på gatan. Barn leker. En restaurangs uteservering syns i bakgrunden.

Visualisering av sommargatan 2024. Vy från norra entrén.

Vill du bli en del av sommargatan 2024?

Du som har en foodtruck eller liknande kan ansöka om att bli en del av sommargatans utbud.

Påverkan

Under tiden för sommargatan stänger vi av för motortrafik och parkeringsmöjligheterna för bil kommer tas bort på den aktuella sträckan på Liedbergsgatan. Liedbergsgatan kommer få infartsförbud från Sandgärdsgatan. På Oxtorget kommer några parkeringplatser stängas av för parkering och några kommer ändras tillfälligt till 30 minuters fri parkering.

Senast uppdaterad: 12 juni 2024