Spillbitar

Anders Dahlberg
Norra rummet
29 januari-12 mars 2022

Spillbitar

Varje år i samband med Kulturnatten i Växjö utses en lokal konstnär som arbetar fram den affisch som ska illustrera och kommunicera evenemanget. År 2022 fick Anders Dahlberg det uppdraget. Motivet för affischen visas tillsammans med andra av Dahlbergs verk här på Växjö konsthall under våren i utställningen Spillbitar.

Anders Dahlberg fascineras av tyger på loppmarknader där mönster från olika platser finns samlade. Så här berättar han om sin relation till material och mönster,

”Textilier uppfattas ofta som något tryggt och hemtrevligt. Men de kan bli ihopsydda för att skapa nya former och betydelser. Jag har också alltid gillat färgfläckar och håligheter på kläder och tyger. Det som bär på en historia som går att läsa i slitaget.

Det lappade och lagade blir en estetik som uppstår som en konsekvens av praktiska lösningar. Formen kommer till av nöd, kanske för att ta tillvara, eller lösningar som omedvetet bara fått vara”.

Anders Dahlberg är utbildad i bildpedagogik på Konstfack University of Art, Craft and Design i Stockholm. Han är baserad och verksam i Växjö med ateljé på Italienska palatset. Han är även lärare på Växjö kulturskola inom bild och animation.

För närvarande arbetar Dahlberg med kommande separatutställningar på Sjöfartsverket i Norrköping som öppnar under 2022 och Bergdala konstgalleri 2023.

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  På midsommarafton och midsommardagen håller konsthallen stängt

   

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 19 januari 2022