Studier och jobb

Ibland kan det kännas tufft att studera, hitta ett jobb eller veta vad man ska göra i livet. I dessa lägen kan du få stöd från kommunen och Arbetsförmedlingen på olika sätt.

11-gården är ett hus där det finns personal som kan hjälpa dig att komma vidare med dina studier eller få ett jobb. För att komma till oss på 11-gården behöver du först få ett beslut från socialtjänsten eller från din handläggare på Arbetsförmedlingen. Det finns många olika verksamheter på 11-gården. Vilken av verksamheterna du sedan kan delta i beror på vad som passar dig och dina behov bäst:

Arbetsmarknad unga

Vi är till för dig som är i åldern 16 – 29 år som ansöker om eller har ekonomiskt bistånd. Hos oss arbetar arbetsmarknadshandläggare och socialsekreterare tillsammans för att erbjuda dig det stöd du behöver. Här finns till exempel möjlighet till arbetsträning, arbetspraktik, språkträning och coaching. Målet är att du ska hitta ett arbete och kunna försörja dig själv.

Framtid Kronoberg

Vi är till för dig som söker jobb och som är i åldern 16-64 år. Vi jobbar med coachning, både personlig och i grupp. Vi erbjuder även arbetsträning, språkträning, studiebesök och friskvård. Framtid Kronoberg tar emot personer från Växjö, Alvesta, Lessebo, Tingsryd och Uppvidinge kommuner. Det långsiktiga målet är att du ska bli självförsörjande.

Ung KOMP

Vi vänder oss till dig som är 16 – 29 år som befinner dig långt ifrån arbete eller studier och behöver ett samlat stöd från flera myndigheter för att komma vidare. Hos oss gör vi upp en individuell planering som utgår från dina behov. Ung KOMP tar emot ungdomar från Växjö, Lessebo, Alvesta, Uppvidinge och Tingsryd.

KAA

Om du är 16 – 20 år men inte har börjat på gymnasiet eller avbrutit dina gymnasiestudier eller inte har en färdig gymnasieexamen har du rätt att få stöd av KAA; det kommunala aktivitetsansvaret. Då får du träffa en handläggare som lyssnar på vad du vill göra. I första hand är tanken att du ska studera vidare. Om inte det känns som ett alternativ så tittar ni gemensamt på andra lösningar vad gäller sysselsättning som passar dig.

Navigator

Till Navigator kan du komma om du är 16-29 år och behöver stöd för att komma i någon form av sysselsättning. Hos oss kan du få vägledning, prata med en vuxen, få stöd och uppmuntran och få hjälp med att ta kontakt med andra myndigheter, vården eller lotsas vidare mot arbete, praktik eller utbildning.

11-gården unga

11-gården unga är ett introduktionsprogram (IM) som vänder sig till dig som är 16 – 20 år, saknar behörighet till ett nationellt gymnasieprogram och behöver gå på en mindre skola. Här får du individuell hjälp och kan arbeta lugnt i sitt eget tempo med stöd av engagerade och erfarna lärare och elevassistenter.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 januari 2020
Stöd och omsorg