Studier och jobb

Ibland kan det kännas tufft att studera, hitta ett jobb eller veta vad man ska göra i livet. I dessa lägen kan du få stöd på olika sätt.

För dig som inte har en färdig gymnasieexamen

Om du är 16 – 20 år men inte har börjat på gymnasiet eller avbrutit dina gymnasiestudier eller inte har en färdig gymnasieexamen har du rätt att få stöd av KAA; det kommunala aktivitetsansvaret. Då får du träffa en handläggare som lyssnar på vad du vill göra. I första hand är tanken att du ska studera vidare. Om inte det känns som ett alternativ så tittar ni gemensamt på andra lösningar vad gäller sysselsättning som passar dig.

Navigator

Till Navigator kan du komma om du är 16-29 år och behöver stöd för att komma i någon form av sysselsättning. Hos oss kan du få vägledning, prata med en vuxen, få stöd och uppmuntran och få hjälp med att ta kontakt med andra myndigheter, vården eller lotsas vidare mot arbete, praktik eller utbildning.

Framtidsverkstan

Ibland kan det vara svårt att hitta rätt väg i livet när man är ung. Vad ska jag plugga? Vad vill jag jobba med? Hur får jag hjälp om jag eller någon annan mår dåligt?

Kom till oss på Framtidsverkstan. Här får du

  • hjälp av studie- och yrkesvägledare att hitta och söka utbildning
  • hjälp att skriva CV och söka arbete
  • information om hur du gör om du själv eller någon annan mår dåligt eller far illa, har frågor om missbruk eller om våld i nära relationer
  • hjälp med kontakter med olika myndigheter.

Framtidsverkstan är till för dig som är 16-29 år och du hittar oss på Bergendahlska gården, Liedbergsgatan 14 i Växjö, varje tisdag klockan 15.00-16.30.

11-gården unga

11-gården unga är ett introduktionsprogram (IM) som vänder sig till dig som är 16 – 20 år, saknar behörighet till ett nationellt gymnasieprogram och behöver gå på en mindre skola. Här får du individuell hjälp och kan arbeta lugnt i sitt eget tempo med stöd av engagerade och erfarna lärare och elevassistenter.

Senast uppdaterad: 3 maj 2024