Kollektivtrafik

Kollektivtrafiken är en viktig del av den hållbara staden. Växjö kommun har som mål att öka resandet i kollektivtrafiken.

Tåg

Från Växjö resecentrum går Öresundståg och Krösatåg till många orter i Småland, Skåne och Danmark, bland annat till Kastrups flygplats. Länstrafiken Kronoberg ansvarar för dessa tåg. Även i Lammhult och Gemla finns stationer där Krösatågen stannar. SJ kör tåg direkt från Växjö till Kalmar och Göteborg. Stockholm och Malmö nås via byte till SJs och Veolias tåg i Alvesta.

Buss

Länstrafiken Kronoberg ansvarar för stadsbussar, regionbussar och kompletteringstrafik i Växjö. Denna busstrafik sköts av Länstrafiken Kronoberg som är en del av Region Kronoberg. Dessutom finns kommersiell busstrafik till bland annat Stockholm.

Flyg

I Växjö finns Småland Airport. Därifrån kan du flyga till både Stockholm och ett flertal destinationer i Europa.

Söktips för kollektivtrafikresor

Du kan söka resor i hela Sverige via olika reseappar. Där finns alla tåg, bussar, flyg och båtar som finansieras av skattemedel och en hel del av den kommersiella trafiken.

För resor inom Kronobergs län rekommenderar vi sökning via Länstrafiken Kronobergs reseplanerare eller mobilapplikation. På deras webbplats www.lanstrafikenkron.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om deras rese-app.

Färdtjänst och riksfärdtjänst

Region Kronoberg ansvarar för handläggning och beslut om färdtjänst och riksfärdtjänst för personer folkbokförda i Växjö kommun. Du kan läsa mer och boka färdtjänst på Länstrafiken Kronobergs webbplats. Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 oktober 2021
Trafik och stadsplanering