5/12: Dokumentärfilmen Lesvos - Beautiful prison

Lesvos - The beautiful prison

Tisdag den 5 december visar Det fria ordets hus Laura Heinigs dokumentärfilm om flyktingsituationen på de grekiska öarna.

Hösten 2015 korsade tusentals flyktingar Medelhavet i rangliga gummibåtar för att söka skydd i Europa. Bilden av en liten pojke, uppsköljd på en strand satte omvärldens ögon på de grekiska och italienska öarna som var hotspots för inkommande båtar. Alla ville hjälpa till. Medierapporteringen var massiv, intensiv, och hela Sverige skramlade.

Men vad hände sen? I och med EUs överenskommelse med Turkiet om att skicka tillbaka inkommande flyktingar, och en åtstramad flyktingpolitik i Europa har rapporteringen tystnat. Men båtarna fortsätter komma och situationen på öarna blir alltmer ohållbar.

I Lesvos: Beautiful Prison får vi möta fem kvinnor som av olika anledningar befinner sig på ön Lesbos. De är flyktingar, volontärer, bofasta, och berättar om situationen för de flyktingar som är fast där och hur livet på ön förändrats. Antropologen Laura Heinig spenderade i somras några månader på ön för att dokumentera vad som händer i flyktingpolitikens spår, och för att ge röst åt de som befinner sig i händelsernas centrum."

Fri entré.

Tid och plats: Tisdag den 5 december, klockan 18, Det fria ordets hus.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 november 2017