Fristad Växjö

Fristad Växjö är en av kommunens satsningar på det fria ordet. Det är kultur- och fritidsnämnden som ansvarar för verksamheten.

2012 beslutade Växjö kommun att vara en fristad för förföljda författare och journalister. Växjö blev då den femte och dittills minsta staden i Sverige att bli fristad. Huvudansvaret för samordningen av fristadsprogrammet ligger på Det fria ordets hus och en fristadskoordinator, som finns i huset, är kontaktperson för den aktuella fristadsförfattaren.

En fristad välkomnar en författare, journalist, musiker, bildkonstnär, tecknare, scenkonstnär eller annan konstnärligt verksam peron som är utsatt för censur och/eller förföljelse i sitt hemland med ett tvåårigt stipendium, fri bostad och ett nätverk i kommunens kulturliv. En fristad ska sträva efter att fristadsgästen ska att kunna utvecklas konstnärligt och arbeta fritt inom sitt område när den vistas i staden.

Fristadsprogrammet organiseras av den internationella organisationen ICORN (International Cities of Refuge Network) som samlar alla fristäder. Det är ICORN som efter noggranna granskningar och intervjuer beslutar vilka personer som har störst behov av skydd. Varje fristad får en kortare lista på personer att välja mellan. Växjö kommun är medlem i ICORN.

Nuvarande fristadsförfattare som bor i Växjö är journalisten, redaktören och aktivisten Aslı Ceren Aslan, från Turkiet (2022-2024).

Kommunens första fristadsförfattare var Nasrin Madani, författare och journalist från Iran (2012-2014). Därefter kom Erol Özkoray (2015-2017) journalist från Turkiet och Maha Nasser (2018-2020), journalist och författare från Jemen.

Mer information om fristadsförfattarna.

Fristäder i Sverige och världen

ICORN (International Cities of Refuge Network), som organiserar fristäderna, har sitt huvudkontor i Stavanger.

Drygt 80 fristäder finns i världen. I Sverige finns 24 fristäder och ungefär lika många i Norge. Nära 200 personer har genom åren fått en fristad (2023).

I Sverige har ICORN även nära samarbete med Svenska PEN och PEN International. Den nationella samordnaren för ICORN finns i Uppsala.

Statens kulturråd är den myndighet som har ansvar för att driva fristadsfrågorna i Sverige och har också en handbok för fristäder.

ICORN Norge Länk till annan webbplats.

Kontakter

Senast uppdaterad: 17 juli 2024