Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Fria ord på konsthallen: Mats Jonsson - När vi var samer

Den 30 november klockan 18-19 berättar serietecknaren Mats Jonsson sin egen samiska historia och hur det gick till när skogssamerna utplånades som kulturell grupp.

Serietecknaren och berättaren Mats Jonsson har släppt ett antal självbiografiska serieromaner. I höst är han aktuell med boken När vi var samer, där han berättar sin egen samiska historia och hur det gick till när svenska staten utplånade skogssamerna som kulturell grupp för att ge plats åt nybyggare och skogsbolag.

När Mats farfar dör öppnar familjen för första gången den förslutna och förbjudna svepask som alltid funnits i farfaderns hem. Där ligger renmärkesbevis, brev från lappfogden i Västerbottens län och foton från renskiljningar. Det visar sig att Mats härstammar från en släkt av skogssamer i Malåtrakten. Varför har det varit hemligt? Varför slutade de vara samer? Och varför vet de så lite om sin historia?

I När vi var samer fortsätter Mats Jonssons självbiografiska serieprojekt där han upptäcker sitt okända samiska ursprung. Boken blir både en fängslande släktkrönika och en bred, folkbildande skildring av det samiska folkets historia.

Växjö konsthall/Det fria ordets hus
Tisdag 30 november klockan 18.00-19.00
Fri entré

Kontakter

Senast uppdaterad: 30 november 2021