Linnés värld

Linnés värld är en temalekplats som fnns i Linnéparken. Utformningen av lekplatsen har inspirerats av Carl von Linnés 1700-tals värld.

Linnés tillvaro var fylld av vetenskap och nyfikenhet att upptäcka och förklara den värld vi lever i, något som han har gemensamt med alla barn än idag. Här nedan berättar vi om idéerna bakom temalekplatsen.

En riktig blomsterkung ska ha ett blomsterslott. Blomsterslottet ligger på en ö i en slottsdamm omgiven av en skog av fräken. Mitt i slottet finns ett utsiktstorn att krypa upp i och kika ut över den omgivande miljön. Här ryms klätterlek på husfasad och jättemöbler, motoriska utmaningar, brandstång och en hög rutschkana.

Linnés stuga är en minikopia av Linnés lusthus som han lät bygga på sin gård Hammarby utanför Uppsala 1769. Där förvarade han sina samlingar brand- och vattensäkert. Linné kallade sitt lusthus för "mitt palats i himlen". Utanför stugan står fru och herr 1700-tal uppställda. Figurerna ska hjälpa till att lyfta 1700-talskänslan i parken.

I blåbärsskogen får de små klättra omkring bland stora träsniglar och jätteblåbär, rida på insekter och testa ljudexperiment i upptäckaren och vetenskapsmannen Linnés anda. Sandlådan med kubbsarg har bakbord i metall som är placerade så att sandleken görs tillgänglig med rullstol även från utsidan.

Mitt i lekplatsen finns pergolan som lånat form av en lövkoja. Här finns sittplatser som ger en god överblick över lekplatsen. De slingrande kaprifolerna kommer att skapa en doftupplevelse kvällstid.

Lekplatsen erbjuder utmanande lek för de minsta barnen, tillgängliga och spännande platser för dem med funktionsnedsättning och platser för lek och samvaro för de äldre barnen. 

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 april 2018
Se och göra