Film och lästips

Det finns mycket material att läsa och titta på när det kommer till området våld i nära relationer. Vi har samlat både kortfilmer och läsvärda böcker som vi anser är värda att lägga lite tid på att titta och läsa.

Här hittar du bland annat kortfilmer från olika myndigheter och ideella organisationer om våld i nära relationer och utsatthet.

Varje år arrangeras Internationella brottsofferdagen (IBD) i Stockholm runt den 22 februari. Föredragen som hålls i stora salen filmas och läggs ut på UR och följer ni länken till IBD finns många filmade föreläsningar från arrangemangen.

Korta utdrag från presentationer till IBD

"Enligt Gunilla Fredin, vittnespsykolog på polisen i Malmö, är barns minnen pålitliga, men det är viktigt hur frågorna ställs. Frågar vi om bilen var röd eller blå så försöker de svara efter det, men om vi frågar efter vilken färg bilen har kanske vi får ett helt annat svar."

"Vi har pratat mycket om det du utsattes för, men vilken roll spelade du själv i det här? Den frågan får ofta offer för övergrepp av sina terapeuter, menar den kanadensiske familjeterapeuten och traumaforskaren Allan Wade. Han talar om hur omgivningen ofta förstärker känslan av övergrepp för ett brottsoffer. Ett offer är inte i en relation där övergrepp pågår, för det antyder att offret bär en del av skulden, utan offret är i en relation där den andra parten begår övergrepp."

"Internet och modern teknik gör hotade kvinnor än mer utsatta. Malin Olsson, jurist och vice ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, ger skrämmande exempel ur verkligheten där kvinnor och barn hotas. Smarttelefoner kan både spåras och spåra, och möjligheterna att övervaka med olika spionprogram och gps är i dag enorma."

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 augusti 2019
Stöd och omsorg