Ungdom

Är våldet en del av din vardag? Känner du ett behov av att prata med någon om dina upplevelser? Vi finns till för dig!

Du har rätt att känna dig trygg i ditt hem och de som ska ta hand om dig får inte hota dig, kalla dig värdelös eller slå dig. Det är alltid den som utsätter någon som har ansvaret för att det sker. Allt våld mot barn är förbjudet enligt lagen.

Att vara med om att ens mamma eller pappa blir utsatt för våld i hemmet av den andre föräldern eller annan närstående är både otäckt och skrämmande. Hemmet blir inte den trygga plats det ska vara för ett barn. Många vuxna tror att barn inte har sett eller hört något av det som hänt hemma. För oss berättar många ungdomar att de har sett och hört mycket mer än vad de vuxna förstår.

Vem som helst kan hamna i ett förhållande där man blir utsatt för våld. En relation där någon får dig att må dåligt är inte bra. Då kan man behöva hjälp för att reda ut det som inte funkar.

Om man blir ihop med någon tänker man ofta att man ska må bra, att man ska känna sig trygg och älskad. Så borde det vara. Men det kan hända att man mår dåligt av att vara ihop, att ens självkänsla krymper i stället för växer. Om du själv är i en relation där det händer att din partner är elak, tvingar till sig sex eller gör dig fysiskt illa, kan det vara svårt att förstå vad som händer och att prata om det. Det är aldrig ditt eget fel att den man är ihop med gör dig illa, även om det kanske kan kännas så ibland.

Behöver du prata med någon om din situation finns vi här för dig.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 februari 2019
Stöd och omsorg