När någon dör

Att förlora någon kan vara svårt. Förutom sorgen är många också oroliga över allt som måste ordnas. Kommunen kan hjälpa till med begravningsförrättare för dig som vill ha en borgerlig begravning. I vissa fall kan kommunen också hjälpa till med begravningskostnaderna.

Det är mycket som behöver göras och många olika parter som behöver kontaktas vid ett dödsfall.

På Efterlevandeguiden Länk till annan webbplats.kan du läsa om alla steg du behöver göra och vad som är viktigt att tänka på vid ett dödsfall. Du hittar också bra information på vårdguidens webbplats 1177. Länk till annan webbplats.

Hjälp med begravningskostnader

Om det finns pengar eller andra tillgångar i dödsboet måste du först och främst betala begravningen med dessa. Om det finns pengar kvar efter att begravningen är betald, ska du använda dem till att betala den dödes övriga räkningar. 

Om det inte finns några pengar eller andra tillgångar i dödsboet kan du som är anhörig kontakta kommunen för att ansöka om ekonomiskt bistånd. Då kommer en handläggare från kommunen att göra en ekonomisk utredning av dödsboet.

Till begravningen kan du som mest få ett bistånd som motsvarar 50 procent av prisbasbeloppet. Länk till annan webbplats. Om det finns pengar eller andra tillgångar i dödsboet kommer de att dras av från det beloppet.

I vanliga fall räcker biståndet till kista, urna, dödsannons, enkel kistdekoration, transport till begravningslokal, gravsten med inskription och kostnaden för begravningsbyråns arbete.

Senast uppdaterad: 23 mars 2022