Vill ni gifta er borgerligt i Växjö? En borgerlig vigsel är en ceremoni helt utan religiösa inslag. Ni kan enkelt boka er borgerliga vigsel via e-tjänst.
Tänk på att boka er vigsel i god tid om ni vill gifta er vid någon högtid.
Borgerlig vigsel, ansök
Om vigseln hålls på annat ställe än kommunhuset rekommenderar vi att den genomförs så att vigselförrättaren endast behöver ha närkontakt med brudparet alternativt att den hålls utomhus.
Antalet deltagare som vistas i vigselrummet begränsas till fem personer (brudpar, vigselförrättare och två vittnen). Undantag kan göras för minderåriga barn, men helst bör de inte närvara. Om fler än fem personer vill närvara rekommenderar vi att vigseln hålls utomhus alternativt i kommunhusets entréhall.
När det gäller bröllopsfest ligger bedömning och ansvar hos de som gifter sig. Här handlar det om ”sunt förnuft” där man måste väga in aspekter som att Folkhälsomyndigheten avråder från resor, större folksamlingar och att undvika att ha närkontakt med äldre.
Ni väljer om ni vill gifta er på en vardag eller en lördag. Vigseln kan hållas i kommunhusets vigselrum eller på en annan plats som ni kommer överens om med vigselförrättaren. Ni bestämmer tillsammans med vigselförrättaren hur ceremonin ska utformas.
Ni kan välja om vigselförrättaren under ceremonin ska läsa upp en kort text eller en något längre text. Det kostar 300 kronor att gifta sig borgerligt hos kommunen. Observera att inbetald avgift inte återbetalas vid avbokning.
Om ni behöver en tolk måste ni ordna det själva.
Vid en vigsel ska alltid två myndiga vittnen vara med. Om ni inte har egna vittnen kan vi på kontaktcenter hjälpa till med att ordna vittnen, förutsatt att ni väljer att ha vigseln på en vardag och i kommunhusets vigselrum.
Meddela oss på kontaktcenter om ni har något särskilt önskemål när det gäller vem som ska vara vigselförrättare. Ta gärna kontakt med vigselförrättaren i förväg. Om ni inte har några särskilda önskemål väljer kontaktcenter en vigselförrättare till er. För vigslar på helgerna finns ett bestämt schema över vilka vigselförrättare som arbetar under olika helger.
Ni kan enkelt boka vigsel direkt via vår e-tjänst. Du betalar samtidigt som du bokar en tid, du kan använda kredit eller betalkort. Ni är också välkomna att kontakta kommunens kontaktcenter för att boka tid.
Innan vigseln måste det först undersökas om det finns några hinder för giftemålet, det kallas för hindersprövning. Hindersprövning ansöker ni om hos Skatteverket. När ni har fått intyg från Skatteverket om hindersprövning och om vigsel ska ni skicka dessa till kommunen, gärna två veckor innan vigseln är tänkt att ske.