Våld i familjen

Att se eller höra någon i familjen bli slagen eller förnedrad kan kännas värre än att bli slagen själv. Om du som ung utsätts för eller bevittnar våld i din familj kan få en att må mycket dåligt.

Familjefrid Kronoberg möter vi ungdomar som berättar att de alltid går omkring och känner sig oroliga och rädda för att det ska bli våld hemma igen. Rädslan för nytt våld och minnena av det våld som redan hänt kan göra att man får svårt att sova, huvudvärk, magont och att man inte orkar med skolan särskilt bra. Många känner sig också väldigt ledsna och besvikna. En del känner sig uppgivna och har svårt att se att det kan bli bättre. Skuldkänslor är vanligt hos barnen och ungdomarna trots att det alltid är den som slår, hotar, sårar med ord eller ger sig på husdjur eller saker som bär ansvaret.

Många drabbas av våld i familjen

Varje år ser eller hör tusentals barn och ungdomar i Sverige sin mamma bli slagen. Många berättar inte för någon om det de har varit med om utan bär sina jobbiga minnen som en hemlighet. Hemligheten kan bli som ett sår som aldrig riktigt vill läka. Det är viktigt att få prata om det som har hänt och hur det känns med de jobbiga känslorna man bär på.

Senast uppdaterad: 17 mars 2023