Känner du dig queer

Du har rätt att älska och vara tillsammans med vem du vill, så står det i lagen. Sexuell läggning handlar om vilket kön de personer har, som du blir kär i och attraherad av. 

Det finns flera olika sexuella läggningar. De vanligaste är:

Heterosexuell, hetero

Du blir kär i eller sexuellt attraherad av personer som har ett annat kön än du. Ett annat ord för det är straight.

Homosexuell, homo

Du blir kär i eller sexuellt attraherad av personer som har samma kön som du. Ett annat ord för det är gay. Tjejer som gillar tjejer kan kalla sig för lesbiska eller flator. Killar som gillar andra killar kan kalla sig för bögar.

Bisexuell, bi

Du blir kär i eller sexuellt attraherad av personer oavsett vilket kön de har. Du bestämmer själv om du vill kalla dig för bi, hetero eller homo eller något annat som du tycker passar bättre.

HBTQ betyder Homosexuella, Bisexuella, Transpersoner, Queer. På engelska används LGBTQ, som står för Lesbian, Gay, Bi Transgender, Queer. Ibland används ett plustecken efter HBTQ för att visa att det finns mer än homo-, bi-, trans- och queer-personer.

Transperson innebär oftast att du inte känner dig som det kön du tilldelades när du föddes. Du kanske vill vara något annat än det personer i din omgivning tycker att du är. Du får själv bestämma om du vill vara en hon, han eller hen. Queer betyder att du inte gillar de oskrivna regler som finns om kön, relationer och sexuell läggning. Det kan till exempel vara att du inte vill säga att du har en särskild sexuell läggning eller ett särskilt kön.

Det är en rättighet att älska vem du vill. Du får gifta dig med personer av samma kön som du eller ett annat kön än du. Till exempel är det aldrig fel eller straffbart att vara homosexuell eller bisexuell. Du behöver inte bestämma dig för någon sexuell läggning. Din sexuella läggning kan också ändras under livet. Att ha gjort något sexuellt med en person av ett visst kön, behöver inte betyda att du har den sexuella läggningen. Det går inte att se på en person vilken sexuell läggning hen har. Det påverkar inte intressen eller utseende. Det är vanligt att fundera på sin sexuella läggning. Särskilt om du inte känner dig som heterosexuell. Kanske beror det på att andra personer verkar tro att du är heterosexuell. Om det är så, kanske du känner dig ensam eller annorlunda.

Du bestämmer själv om du vill berätta för andra personer om din sexuella läggning. Du som är heterosexuell brukar oftast inte behöva berätta det eftersom det många gånger tas för givet. Du som är homosexuell eller bisexuell, kan känna att du vill berätta eftersom andra tror att du är heterosexuell annars.  Då kan det kallas för att "komma ut".

Det finns också organisationer som jobbar med HBTQ-frågor, till exempel RFSL och RFSL Ungdom. Genom dem kan du få kontakt med andra HBTQ-personer, vara med på aktiviteter eller få stöd i juridiska frågor. Nätverket RFSL Newcomers är särskilt för dig som är ny i Sverige.

Tänk på att det kan vara diskriminering om du behandlas sämre än någon annan på grund av din sexuella läggning eller din könsidentitet. Det är olagligt. Du kan anmäla den som diskriminerar dig till diskrimineringsombudsmannen. I lagen är det bi-, hetero- och homosexualitet som räknas som sexuella läggningar. Det är ett allvarligt brott om någon utsätter dig för våld på grund av din sexuella läggning eller könsidentitet. Det kallas för hatbrott. Denna texten har vi lånat från sidan som heter UMO Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en sida vi gillar och som även du kan läsa mer på.

Senast uppdaterad: 7 december 2023