Djur i boendemiljön

Vissa djur måste man ha tillstånd för att ha, och för somliga djur gäller även andra regler. Men reglerna kan skilja mellan stan och landsbygden. Kontakta gärna miljö- och hälsoskyddskontoret om du är osäker på vilka regler som gäller för de djur du har.

Djur i tätort

Du behöver kommunens tillstånd för att ha nötkreatur, häst, get, får, eller svin samt sådant pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur inom detaljplanerat område. Fjäderfä eller pälsdjur kan förenklat sägas vara sällskapsdjur bara om de hålls inne i bostaden.

Du kan söka tillstånd för att hålla djur inom detaljplan genom vår e-tjänst eller på blanketten nedtill.

Ormar

Du som har eller tänker skaffa orm måste söka tillstånd, oavsett om ormen är giftig eller inte. Miljö- och hälsoskyddskontoret kan ställa krav på hur du ser efter ormen och hur den bor, för att den inte ska skapa obehag eller besvär för andra. Tillståndsplikten gäller inte ödlor, skorpioner eller andra giftiga djur, men du ska se efter alla sällskapsdjur så att de inte orsakar olägenheter för andra.

Du kan söka tillstånd för att hålla orm inom detaljplan genom vår e-tjänst eller på blanketten nedtill.

Djurskyddskontroll

Det finns djurskyddsregler till skydd för djuren. Bestämmelserna gäller för alla djurägare. Att reglerna följs kontrolleras av länsstyrelsen. För viss djurhållning kan du även behöva länsstyrelsens tillstånd.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 november 2019
Bygga och bo