Scensommar

Scensommar är Växjö kommuns stora sommarsatsning och betyder sju veckor med musik, dans, teater, nycirkus och stand-up. Alltid under bar himmel och med fri entré! Scensommar genomförs i samarbete med Region Kronoberg och länets övriga kommuner.

Alla akter och evenemang för Scensommar 2024 hittar du på upplev.vaxjo.se/scensommar Länk till annan webbplats.

Scensommar är ett koncept som startades 2015 av Växjö kommun. Under åtta sommarveckor erbjuds varierande arrangemang med hög kvalitét. Alltid under bar himmel och alltid med fri entré. Scensommar gästar inte bara stora scener, utan dyker gärna upp på mindre orter och på lite okonventionella spelplatser som hembygdsgårdar, badplatser och bostadsområden. Arrangemangen planeras för att det ska finnas något för alla. Musik och dans blandas med teater, stand-up och nycirkus.

 • Ta gärna med en skön picknickfilt att sitta på, eller en hopfällbar stol.
 • Ska barnen med på kvällsarrangemangen? Härligt! Men glöm inte att ta med hörselskydd för de små öronen.
 • Ta med dig vatten hemifrån, och kanske något att äta. Mat och dryck finns sällan till försäljning vid arrangemanget.
 • Använd soptunnorna på plats för ditt skräp, sortera när det finns möjlighet.
 • Lite regn och dåligt väder? Arrangemanget körs ändå! Välj kläder efter väder.
 • Det kan vara en god idé att klara av toalettbesöket hemma. Tillgången till toaletter på spelplatserna är begränsad.
 • Ha koll på tiden! Barn- och familjeföreställningarna pågår runt 30-45 minuter. Kvällsarrangemangen är oftast 60-80 minuter.
 • Gå, cykla eller åk kollektivt - för miljöns skull.
 • Sist men inte minst - ta hand om varandra! Scensommar ska helst avnjutas med ett leende.

Vi jobbar hårt för att ingen ska skadas eller känna sig otrygga när de besöker våra arrangemang. Vårt mål är att alla ska få en härlig upplevelse med mycket glädje. Vi har alltid personal på plats, du känner igen oss på våra svarta jackor med Växjö kommuns logotyp och den glada Scensommarfågeln. I vissa fall kommer det också att finnas ordningsvakter på plats. Vid akuta nödsituationer ring 112.

Vi vill att alla ska kunna ta del av vårt program, och arbetar med att göra våra arrangemang så tillgängliga så möjligt. Varje sommar är vi på ett 30-tal spelplatser som alla har olika förutsättningar. Många är i miljöer med gräsunderlag medan andra kan vara på en hembygdsgård eller i stadsmiljö. Vår målsättning är även att det ska finnas en portabel hörslinga på alla barn- och familjeföreställningar. Om du har funktionsvariationer som gör det svårt för dig att ta dig fram, särskilda behov av en plats nära scenen eller har frågor om spelplatsen – hör av dig till oss så försöker vi besvara dina frågor och hjälpa dig på bästa sätt. Ta kontakt med Växjö kommuns kontaktcenter 0470-410 00 eller skicka ett mejl till scensommar@vaxjo.se

Vid Linnéparken finns ett begränsat antal platser nära scenen reserverade för personer med rörelsehinder. Överlag finns det få sittplatser på våra spelplatser, vi uppmanar vår publik att njuta av arrangemanget i gräset - gärna med en filt eller en egen stol att sitta på vid behov.

Växjö kommuns Scensommar vill ordna arrangemang där upplevelserna står i centrum, men utan att tära på naturens resurser.

 • Våra personalarbetskläder tillverkas av ekologisk bomull och är fairtraidemärkta.
 • Vårt Scensommarprogram trycks på miljömärkt papper.
 • Scensommar utgår ifrån Växjö kommuns policy för hållbar utveckling, vid inköp av livsmedel och catering till våra artister köper vi i första hand ekologiskt, fairtrade och vegetariskt.

Så här kan du hjälpa till:

 • Gå, cykla eller åk kollektivt till arrangemanget
 • Ta med dig kranvatten hemifrån
 • Avänd papperskorgarna på plats, sortera när det finns möjlighet
Senast uppdaterad: 29 maj 2024