We are all made of stars

6 april - 13 maj 2018
Karin Karinson och Combi Cats
Västra hallen

En soluppgång i lila och gröna färger

Bild: Karin Karinson, bilden är redigerad.

Vernissage

Välkommen på vernissage av utställningen We are all made of stars, fredag 6 april kl. 17-19. Invigning kl. 17.30 av Ragnhild Lekberg, intendent för Växjö konsthall, i samtal med konstnärerna. Efter konsert med indiepop duon Combi Cats. Fritt inträde.

Om We are all made of stars

Ska vi tro astrologer och new age-rörelser så står vi inför Vattumannens tidsålder. Vad den nya eran skulle innebära är däremot en tvistefråga. Vissa menar att vi närmar oss tiden då nyandlighet och introspektion ska dominera världen, andra hävdar istället att materialism, tekniska framsteg och världsreligioner (fortsatt) kommer att härska.

Émile Durkheim, som var fransk sociolog och verksam under tidiga 1900-talet, bekymrade sig inte över astrologers profetior men han delade in människors förhållningssätt till världen i det heliga och det profana. Ett samhälle, som vårt, vilket tenderar att fästa stor vikt vid människans och tingens ytskikt kan också upplevas som profaniserat till sin yttre gräns. Men att treva efter meningen med livet är ingen avtagande trend – utan en ofrånkomlig mänsklig egenskap. 

Den amerikanska astrofysikern, religionskritikern och populärvetenskaparen Niel DeGrasse Tyson har fått viralt genomslag med uttalandet som kan översättas till ”Vi är alla stjärnstoft”. De byggstenar som slungats ut i rymden av exploderade stjärnor (för obegripliga tidsrymder sedan) är alltså också vårt och alltings råmaterial. Även den mest råbarkade rationalist kan nu alltså tillåta sig en högstämd och rymdandlig rysning av välbehag. De substanser och material som genomsyrar och omger oss är på detta sätt närmast eviga. Även de anonyma och massproducerade föremål som möblerar liv och hem. Byggstenarna finns där, de förändras och förkastas av den mänskliga handen, de rivs ned och byggs om av kontinentalplattor och vulkaner.

Och de förment grunda och glossiga ytorna är i all sin profanitet kanske trots allt också portaler till något djupare. Själva andefattigheten kan erbjuda ett utrymme för att tillskriva ett objekt något högst personligt.  För många av oss är kanske hedningar, materialister och konsumenter men vi projicerar fortsatt mening på de föremål som omger oss och staplar dem på olika former av altare. Stilleben av mer eller mindre betydelsefulla artefakter hopar sig i hemmen och på sociala medier (och inte minst i dess förlagor, livsstilsmagasinen). Yogaklasser, buddhastatyer, tarotlekar och desktopbilder av paradisiska öar säger något om oss. Kanske att människan är en varelse i behov av meningsbärande, utopiska eller varför inte, andliga symboler och sammanhang. Den materiella omvärlden kan därför inte reduceras till en själlös spegling av en materialistisk tid ur led. Den är också en evig materialitet som formats av mänskliga drivkrafter och föreställningar med syfte att ge kropp åt människans profana och heliga längtan.

Hur Vattumannens tidsålder skulle te sig behöver astrologerna inte träta om längre, saken är enkel; Vår tid och vår materiella kultur kommer fortsätta att formas utifrån resterna av exploderade stjärnor. Tingen kommer att glittra, krossas, glänsa, slängas, putsas, placeras i dekorativa grupper och på piedestal. Objekten vi tilltalas av kommer att husera vårt meningsskapande. I evighet. Amen.

Ragnhild Lekberg, konsthallsintendent

Karin Karinson är baserad i Göteborg och arbetar med keramiska objekt som formats av både maskin och människa. Tingen befinner sig även i olika stadier av livscykeln. Readymades som figuriner och prydnadsföremål trängs på massiva altare med återanvända skärvor och spillror av sådant som en gång varit något annat. Ett av de teman som starkast genomsyrar hennes arbete är den reinkarnerande materialiteten i de föremål som utgör människans scenografi.

”Den globala finansiella strukturen krisar” menar Karinson ”och våra konsumtionsvanor förändras. Ett system som kräver en kontinuerligt ökande konsumtion krackelerar och det blir synligt genom psykologisk och känslomässig förskjutning. Mitt arbete reflekterar den förändringen”.

Karin Karinson fick 2017 Sten A Olssons kulturstipendium för hur hon förnyat arbetet med den keramiska skulpturen.

Combi Cats består av konstnärerna Diana och Kordian Rönnberg, baserade i Kungsbacka. Den polsk-svenska artpopduons verk spelar sömlöst med kostymfest, kitschglittrig sexualitet och katolska symboler. Deras arbete spänner över ett brett spektrum av uttryck, bland annat musik, videoverk, spelutveckling, text och objekt. Combi Cats förklarar att målet med verken är att “bjuda in åskådaren till en odyssé som har andan och friheten från punken och en okontrollerad glädje, genom att blanda stilar som klassisk musik, rap, dance, kärleksballader, elektronisk musik, rock och fusion”.

Programpunkter i samband med utställningen

  • 13 april kl. 18. Cabaret: Cosmic Ellington girls. Cabaret och TV-mackor med Cosmic Ellington Girls som består av Hanna Chawki och Lena Junoff (Primadonnan från Hisingen). Det blir en anarkistisk och cabaretliknande performance med musikaliska inslag, filmvisning, intervju och lite matlagning.
  • 26 april kl. 18.30. Filmvisning och eftersnack: Music, Blood and Spirit. En film om Erik Danielsson, sångare i black metalbandet Watain. Efter filmen blir det samtal om subkulturer, identitet, tro och att följa sina övertygelser med bland annat filmens regissör Claudio Marino från ARTAX film.
  • 29 april kl. 16-19. HALO: tre set experimentell ljudkonst och live-elektronik. Arrangör är konstmusikföreningen Media Artes.
  • 18 april kl. 17.30. Allmän visning.
  • 4 maj kl. 16-19. Performance: Wallée signalerar. Erika Lindholm i improvisation tillsammans med sin dialysmaskin med elektronik, saxofon och rörelser. Drop in. I samarbete med Media Artes.
  • 6 maj kl. 14. Allmän visning.
  • 6 maj kl. 15-16.30. Yogavisning. Parment yoga och konsthallen bjuder in till att uppleva utställningen med kroppen. Ulrika Parment instruerar och Hans Parment skapar en ljudatmosfär med inspiration från utställningens teman. Tebjudning och lättare tilltugg efteråt.
  • 12 maj Skulptering av sekulära skyddshelgon för HBTQ-rörelsen. Altare, rökelse och någon form av ritual ingår. Info om plats och tid kommer på webbplats och sociala medier.
  • Lördagslabb Kreativt skapande för barn och unga, varje lördag 13-15.
  • Öppen kroki varannan i onsdag, i samarbete med Studiefrämjandet.

Kontakter

  • Växjö konsthall

    Reception

    0470-414 75

    konsthall@vaxjo.se

    Besöksadress

    Besöksadress

    Västra Esplanaden 10, Växjö

    Postadress

    Postadress

    Växjö stadsbibliotek
    Växjö konsthall

    Västra Esplanaden 7

    35231 Växjö

    Övrigt

    Övrigt

    Ordinarie öppettider

    • Söndag och måndag stängt
    • Tisdag-fredag, klockan 12-18
    • Lördag klockan 12-16

    Fritt inträde

    Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 26 juli 2022