Mat och hållbara måltider inom äldreomsorgen

Det är Växjö kommuns måltidsorganisation som lagar maten till kommunens förskolebarn, elever och omsorgstagare, det vill säga till invånare från ett år till dryga 100 år.

Växjö kommun har högt satta mål kring mat och måltider. Måltiden ska vara en positiv helhetsupplevelse, den goda måltiden ska bidra till ökat välbefinnande, god folkhälsa, bra omsorg och till goda utbildningsresultat.

Växjö kommun vill också ta sitt ansvar för att göra de offentliga måltiderna hållbara. Maten som serveras ska belasta klimatet så lite som möjligt. Måltidsorganisationen arbetar på olika sätt för hållbara måltider.

Svenskt och/eller ekologiskt

För att främja svensk matproduktion och minska klimatpåverkan, handlar vi så ofta vi kan mat från svenska producenter. Måltidsorganisationen väljer så ofta som möjligt varor från ekologisk odling och djurhållning.

Under 2023 var 84 procent av alla måltidsorganisationens köp svenska och/eller ekologiska. Målet är att ekologiska livsmedel ska öka och att andelen svenska livsmedel ska öka till minst 60 procent under 2025.

Råvaror efter säsong och förnuft

Alla råvaror finns inte i obegränsad mängd, på nära håll, året om. Växjö kommun vill i så stor utsträckning som möjligt undvika att köpa mat som transporterats från andra sidan jordklotet, eller som odlats på onödigt energikrävande sätt. Därför är salladsbufféer och vegetariska rätter komponerade av råvaror som hör till säsongen.

Kött och fisk väljs med omsorg

Köttet och fisken som köps och tillagas ska vara så bra som möjligt ur klimatsynpunkt. Därför väljs fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt. Köttet köps från leverantörer som kan visa att djuren behandlats bra. 98 procent av allt kött som köptes in 2023 var svenskt.

Gröna proteiner

Genom att även erbjuda maträtter baserade på vegetariska proteinkällor så som ärta, bönor och linser minskar vi matens klimatpåverkan rejält. Dessa råvaror är rika på protein och ger stor möjlighet att skapa spännande och kreativa matsedlar.

Mat lagad från grunden

Växjö kommun vill ha hög kvalitet på maten. Det innebär att vi lagar så mycket mat som möjligt från grunden. Kommunens mätningar visar att 92 procent av maten i köken, är lagad från grunden.

Hemsänd mat

Du som bor hemma och har svårt att laga din egen mat, kan få färdiglagade måltider levererad direkt hem till dig. Det kallas för matdistribution. Matdistribution består av en eller två huvudmåltider dagligen, dessert igår till en måltid.

Valmöjligheter

Vi arbetar utifrån att erbjuda valmöjligheter för våra matgäster. I särskilda boenden finns minst två huvudrätter att välja mellan till lunch och kvällsmat. Till omsorgstagare som har matdistribution finns fem huvudrätter att välja på dagligen. Dessert ingår till en måltid dagligen.

Synpunkter på maten

Har du några frågor eller synpunkter kring maten är du alltid välkommen att höra av dig till Växjö kommuns måltidsorganisation. Du kan också lämna synpunkter via vår e-tjänst. Synpunkterna är viktiga för att utveckla våra matsedlar.

Lämna synpunkter, beröm och klagomål

Fakta om kommunens måltidsorganisationen

Varje dag lagar måltidsorganisationen cirka 25 000 portioner mat, av dessa tillagas 1500 portioner till omsorgstagare. Det finns totalt 97 kök runt om i kommunen varav:

  • 12 omsorgskök som lagar mat till särskilda boenden, matdistribution och daglig verksamhet
  • 45 förskolekök
  • 37 grundskolekök
  • 3 kök i gymnasieskolor

I måltidsorganisationen arbetar cirka 300 tillsvidareanställda som planerar måltiderna, köper in råvaror och lagar mat till barn, ungdomar och omsorgstagare. Växjö kommuns måltidsorganisation köper varje år in livsmedel för cirka 90 miljoner kronor.

Senast uppdaterad: 19 juni 2024