Använd reflex

Under den mörka årstiden är det viktigt att du som går har reflexer på dig. Det är ett enkelt och billigt sätt att minska risken för att råka ut för en olycka.

De flesta mörkerolyckor, där gående skadas eller dödas, sker i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. Gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att du syns. Därför behöver du ha reflexer för att upptäckas av både bilförare och busschaufförer.

Med reflexer syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljuset påslaget. Då har föraren god tid på sig att sakta in. Om du saknar reflexer och har mörka kläder, syns du inte förrän bilen är 20-30 meter från dig. På vintern och vid vått väglag är även bilens bromssträcka ofta 2-4 gånger längre.

Bäst syns reflexerna om de sitter lågt och är i rörelse. Placera reflexen långt ner på benet eller på armen så syns de bäst. Tänk också på att förse barnvagnar, cyklar och djur med godkända reflexer.

Reflexer måste bytas ut

Reflexer är färskvaror och förlorar sin reflektionsförmåga efter några år, ofta på grund av att nycklar eller pengar ligger och nöter i fickan. Byt därför ut reflexen regelbundet. Normalt håller en reflex i cirka tre år.

Senast uppdaterad: 21 september 2023