Följ de nationella skärpta råden för att hejda smittspridningen av covid-19

Stäng meddelande

Vistelsestipendium

Under april-maj ges möjlighet att tillbringa 1-2 veckor i Elin Wägners hem Lilla Björka i Berg utanför Växjö. Stipendiet kan sökas av verksamma i inom olika konstnärliga områden, såsom litteratur, musik, bildkonst, film, teater, dans med mera. Vi ser gärna att sökanden arbetar i Elin Wägners anda, det vill säga kring samarbete mellan människor, jämställdhet, fred och miljö. Stipendiet innebär kostnadsfritt boende. Resa och mat står stipendiaten för.

Elin Wägners Lilla Björka

Det fria ordets hus i Växjö och Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka vill ge möjlighet för konstnärligt verksamma att vistas och arbeta i en både stimulerande och rofylld miljö. Stipendiet kan även med fördel sökas av två personer som arbetar tillsammans till exempel översättare/författare.

Stipendiet är ett samarbete mellan Det fria ordets hus, som ingår i Växjö kommun, och stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka. I samband med vistelsetiden kan det om så önskas, ges möjlighet för stipendiaten att hålla ett publikt föredrag eller liknande på Det fria ordets hus i Växjö.

Vistelsetid

Stipendiet är uppdelat i två perioder under april/maj. En till två personer kan bo maximalt två veckor per period. Stipendiaten anger önskemål om vilken/vilka veckor som föredras. Under 2020 är det veckorna 18, 19, 21 och 22 som erbjuds.

Boendet

Huset Lilla Björka består av en nedervåning med matsal, kök, toalett och arbetsrum. På övervåning finns två sovrum, arbetsrum, toalett/dusch. Huset är utrustat med tvättmaskin, kyl/frys och wi–fi. På tomten finns även Elin Wägners skrivarstuga. Som boende har man tillgång till cykel. På grund av allergier får man inte ta med sig husdjur. Rökning är inte tillåtet inomhus.

Närmaste tågstation är Alvesta där det finns mataffär, systembolag, apotek och vårdcentral. Vid ankomst blir du/ni hämtade vid stationen och har möjlighet att handla. Närmaste lanthandel ligger i Tolg cirka 7 km från Lilla Björka.

Under vistelsetiden finns en kontaktperson i byn som kan svara på frågor om boendet och trakten.

Ansökan

Ange vilka veckor du/ni är intresserade av och motivera varför du/ni söker stipendiet. Skriv också några rader om hur du är verksam som konstnär/författare. Skicka in ansökan senast den 2 mars till e-post: joakim.granlund@vaxjo.se

För frågor kontakta Joakim Granlund, Det fria ordets hus, kultur- och fritidsförvaltningen, 0470-414 29.

Jury för urval av stipendiater består av representanter från Det fria ordets hus och kultur- och fritidsförvaltningen i Växjö kommun samt Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka. Meddelandet om beslut meddelas senast den 14 mars via mail till sökanden samt på Det fria ordets hus hemsida och Facebooksida. Beslutet kan inte överklagas.

Vid eventuellt förhinder av utnyttjande av stipendiet ber vi att i god tid bli meddelade om detta.

Om Elin Wägners Lilla Björka

Elin Wägners Lilla Björka ligger i Berg, en liten kyrkby som ligger 3 mil norr om Växjö och 1,5 mil söder om Lammhult. Elin Wägner lät bygga huset 1925 som arkitekten Carl Bergsten ritat. Hon bodde där permanent från 1929 och fram till sin död 1949. I början av 30-talet uppfördes också en skrivarstuga med Simon Gate som arkitekt. Huset var efter Elin Wägners död i privat ägo fram till 1992. På initiativ av Elin Wägnersällskapet söktes bidrag och sponsorer för att köpa in fastigheten. Det lyckades och Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka bildades 1994. Stiftelsen har genomfört ett antal byggnadsvårdsläger på platsen för att så långt möjligt och önskvärt återställa byggnaden i ursprungligt skick. Lilla Björka besöks varje år av cirka 2000 personer, huvudsakligen under juli-augusti då det är öppet alla dagar i samband med årliga konstutställningar. Här kan du läsa mer om Lilla Björkalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 november 2020
Se och göra