Almere

Almere i Nederländerna är Växjös vänort sedan 1999 och är en kommun i provinsen Flevoland, cirka 248 kvadratkilometer stor. Staden är en av de största av de nya städer som vuxit fram i Europa.

Grundstenen till Almerelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster lades under tidigt 70-tal med ändamålet att komma till rätta med bostadsbristen runt Amsterdam och Schiphol. Staden är byggd på havet och nuförtiden ligger kommunen 2 till 5 meter under havet. Almere är en av de snabbast växande städerna i Nederländerna och har för närvarande ett invånarantal på över 195 000, holländska staten har dock planer på att göra staden till den fjärde största i landet med plats för upp till 350 000 invånare.  

Almeres största fördel är grönska och ”utrymme”, något som värderas högt av landets befolkning, exempelvis är genomsnittet 420 bostadshus per kvadratkilometer i Almere, medan det i de fyra största städerna är 1,930 bostadshus per kvadratkilometer. Kommunen valdes 2002 till den bästa holländska stad att leva i. 

Av svaren i undersökningen framgick att Almere upplevdes erbjuda det bästa ur två världar; utrymme och grön miljö som i en småstad samt infrastruktur som i en storstad. Almereborna är stolta över sin stad och beskriver den som "en grön och innovativ shoppingstad med mycket utrymme".    

Ett 50-tal ungdomar från Växjö deltog i juli 2014 i Youth länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterGames i Almere. Tävlingen är ett samarbete mellan vänorter, bl.a. Växjö, Lancaster och Almere. Växjöungdomarna deltog i följande idrottsgrenar; friidrott, simning, tennis, judo, bordtennis och badminton samt ett kulturytbyte i form av en musikal. 

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 augusti 2019
Politik och demokrati