Lancaster

Växjö och Lancaster har varit vänorter sedan 1996 då de båda städerna undertecknade det ännu gällande vänortsavtalet.

Lancaster Länk till annan webbplats. är en kuststad med drygt 52 000 invånare, belägen på Storbritanniens västra sida. Staden bildar sedan 1974 tillsammans med flera närbelägna orter distriktet City of Lancaster och tillsammans har de drygt 140 000 invånare. Namnet Lancaster kommer från romarnas ord för fort, castrum, vid floden Lune. 

Lancaster är den mest nordliga staden i regionen Lancashire och är idag främst inriktad på service och administration. Exempel på varor som framställs i regionen är möbler, textilier och papper. På senare år har även IT sektorn vuxit sig stark i regionen med många telekommunikationsföretag som investerar i staden med omnejd.

Många byggnader i stadens centrala delar härstammar från 1800-talet och de mest kända historiska platserna är ”Lancaster Castle”, ”The Priory Church of St. Mary” och ”Edwardian Ashton Memorial”. ”Lancaster Castle” är stadens mest kända och omtalade besöksmål och det sägs att domstolen som slottet inrymmer var den domstol som dömde flest människor till döden genom hängning än någon annan domstol utanför London under 1600-talet.

Lancaster är idag en liten, men blomstrande och livlig universitetsstad med rikt kulturliv som bjuder på många konst- och musikfestivaler under året. Regionens universitet, Lancaster University Länk till annan webbplats., är ett av Storbritanniens högst rankade forskningsuniversitet och en av Storbritanniens tre handelshögskolor.

Staden styrs av ett direktvalt ”Council” bestående av 60 ledamöter. Val genomförs vart fjärde år.

Senast uppdaterad: 29 augusti 2022