Lancaster

Växjö och Lancaster har varit vänorter sedan 1996 då de båda städerna undertecknade det ännu gällande vänortsavtalet.

Lancasterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en kuststad belägen på Storbritanniens västkust. Antalet invånare uppgår till ca 46 000 och staden ingår i länet Lancashire. Med sina 134 000 invånare är detta län det snabbaste växande länet i regionen ”North West England”. Staden är en gammal industristad och har historiskt utgjort ett viktigt centrum för handel och export. Staden har på senare tid utvecklats till att bli ett viktigt regionalt administrativt centrum med många anställda inom offentlig sektor. 

Staden är fortfarande centrum för handel, kultur och utbildning. Staden är dessutom länets historiska residensstad och belägen mellan en flodbädd och Lancaster kanal. Man erhöll sina första rättigheter redan 1193 och då som marknadsplats. Status av stad fick man inte förrän 1937. 

Lancaster är den mest nordliga staden i regionen Lancashire och är idag främst inriktad på service och administration. Exempel på varor som framställs i regionen är möbler, textilier och papper. På senare år har även IT sektorn vuxit sig stark i regionen med många telekommunikationsföretag som investerar i staden med omnejd.

Många byggnader i stadens centrala delar härstammar från 1800-talet och de mest kända historiska platserna är ”Lancaster Castle”, ”The Priory Church of St. Mary” och ”Edwardian Ashton Memorial”. ”Lancaster Castle” är stadens mest kända och omtalade besöksmål och det sägs att domstolen som slottet inrymmer var den domstol som dömde flest människor till döden genom hängning än någon annan domstol utanför London under 1600-talet.

Staden Lancaster är även säte för regionens Universitet, ”Lancaster University at Bailrigg”, vilket även är ett av Storbritanniens högst topprankade forskningsuniversitet och en av Storbritanniens endast 3 handelshögskolor.Staden styrs av ett direktvalt ”Council” bestående av 60 ledamöter. Val genomförs vart fjärde år.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 september 2017
Politik och demokrati