I Växjö kommun finns sex vattenverk av varierande storlek som levererar kommunalt dricksvatten. Vi ser till att dricksvattnet håller en god kvalitet och uppfyller Livsmedelsverkets krav.
Ibland behöver vi tillfälligt stänga av vattnet, till exempel för arbete med underhåll på VA-ledningar eller om det inträffar en vattenläcka. För att du så snabbt som möjligt ska få information om det, kan vi använda utskick med sms.
I nuläget är det inte något förbud för bevattning i Växjö kommun. Förbud för bevattning införs först om det uppstår en situation där Växjö kommun riskerar att inte kunna leverera dricksvatten. Då kan kommunen behöva införa begränsningar, till exempel i form av förbud mot bevattning med vattenspridare och att fylla badbassänger och pooler. Men man ska alltid undvika att slösa vatten så att vi sparar på våra gemensamma naturresurser. Då minskar risken för begränsningar senare, om nederbörden uteblir under en lång tid. Kommunen följer noga tillgången på vatten och om situationen ändras kan det bli aktuellt med andra åtgärder.
I Växjö kommun renas varje dygn cirka 19 000 000 liter vatten som levereras till de 80 000 invånare som har kommunalt dricksvatten.
Två av vattenverken tar sitt råvatten från sjöar och är så kallade ytvattenverk. Övriga vattenverk använder grundvatten som pumpas upp ur brunnar. Växjö kommuns största vattentäkt är Bergaåsen i Ljungby kommun. Det är ett stort magasin för grundvatten och som styrs av vattennivåerna i Lagan. Du får ditt dricksvatten från Bergaåsen om du bor i:
Braås vattentäkt försörjer även Böksholm och Dädesjö. Vid den vattentäkten tillför vi tillfälligt vatten från Drättingesjön att förstärka tillgången på grundvatten i åsen och ge en mer stabil tillgång på vatten där.
I Lammhult görs dricksvattnet av ytvatten från sjön Stora Värmen. Uttaget ersätts genom kontinuerlig överpumpning av vatten från sjön Allgunnen till Stora Värmen.
Rottne och Brittatorp försörjs med vatten från sjön Innaren och i nuläget bedöms det inte som nödvändigt att begränsa uttaget.
I Åryd och Berg tas vatten från bergborror (brunnar i berget) som inte påverkas så mycket av variationer över årstiderna och därför förväntas att ett normalt uttag ska kunna ske.
Det är du som enskild ägare till din fastighet som ansvarar för försörjning och kvalitet på dricksvattnet till din egen fastighet. Om du har egen brunn för dricksvatten så kan du få råd om din brunn och ditt brunnsvatten från miljö- och hälsoskyddskontoret. Om det är dålig tillgång på vatten i brunnen, så kan det vara bra att vidta åtgärder. Här är några exempel:
För hushåll med egen brunn som tillfälligt har ont om vatten på grund av låg nivå på grundvattnet, finns det några platser där man kan hämta dricksvatten:
En vattenkiosk är en tankstation för vatten. Där finns möjlighet att köpa vatten i större volym mot avgift. Vattenkiosken finns till för exempelvis spol- och tankbilar och andra som behöver en större mängd vatten snabbt. Kontakta alltid kommunen i god tid för registrering innan du hämtar vatten, 0470-410 00.
Vi levererar dricksvatten till vattenkioskerna. Därför har vattenkioskerna backventiler och återströmningsskydd, för att säkerställa att föroreningar inte kan komma in i ledningsnätet. Du som transporterar vatten ansvarar för att hålla god hygien vid tankning och transport av vattnet.
För transport av vatten hänvisas till privata transportörer.