Himlabacken

Tips och rekommendationer till dig som berörs i området Himlabacken. Villorna i ditt bostadsområde är unika. För att värna om den ursprungliga karaktären är det viktigt att du som är fastighetsägare lär känna din villa innan du gör förändringar.

Byggnadsår: 1950
Arkitekt: Svenska Riksbyggens Arkitektkontor
Bebyggelse: Radhus
Antal: 24 enplanshus med inredd vind och källare
Gator: Notariegatan, Assessorsgatan, Borgmästaregatan
Kvarter: Enen, Häggen, Flädern och Hasseln
Situationsplan: Visa på karta Länk till annan webbplats.

Det började som ängsmark…

År 1914 lades det en stadsplan för Väster då marken bestod mest utav åker- och ängsmark. Marken tillhörde från början främst borgare men under 1800-talet så växte torpbebyggelse upp. Västers bebyggelse består främst av villor men har även ett inslag av miljonprogrammet med flerbostadshus (Knutsson 2012).

Karta som visar var Himlabacken är.

© Lantmäteriet, Geodatasamverkan © Samhällsbyggnadsförvaltningen, Växjö kommun

Ursprunglig utformning

Tak: Taktegel i röd kulör, takkupor med blågrå träpanel
Fasad: Taktegel i röd kulör, takkupor med blågrå träpanel
Fönster: Träfönster i blågrå kulör
Grund: Grundmurar till berg målade i blågrått
Garage: Gemensamt garage på området uppfördes 1982 men revs och nya byggdes under 1990-talet

Ritningar: Växjö kommunarkiv

Utmärkande för denna bebyggelse

Materialvalet är tidstypiskt för 1950-talet med heltegel ut mot gatan i kombination med putsfasad mot baksida. Det röda tegeltaket var vanligt under tiden radhusen byggdes, likaså utsmyckningen med takkupor. Det som är mest utmärkande med bebyggelsen är husens placering i för­hållande till varandra. Det förskjutna mönstret tillsammans med materialvalet och utsmyckning ger ett inbjudande och hemtrevligt intryck.

Husen är placerade i framkant på tomten med uteplats i söder- eller västerläge. Framför varje hus finns en förgårdsmark som ger distans till gatan och ger dig som fastighetsägare möjlighet att sätta din personliga prägel genom exempelvis grönska eller plattsättning ut mot gaturummet. På baksidan finns en större trädgård att tillgå.

©TerraTec

Förhållningssätt vid förändring av din villa

Radhusen i ditt bostadsområde är unika. För att värna om den ursprungliga karaktären är det viktigt att du som är fastighetsägare lär känna ditt hus innan du gör ändringar. De rekommendationer som ges för området, baserat på inventeringen lyder enligt följande:

För att bevara områdets enhetliga uttryck kan ni fastighetsägare skapa en gemensam områdesförening - en förening där ni tillsammans ansvarar för arkitektur och karaktär i området och gör upp riktlinjer för förändringar av radhusen. Dit kan du vända dig för tips och råd om kulör, material och tillvägagångssätt vid förändringar.

Välj kulör med varsamhet då de påverkar varandra och närliggande omgivning. Val av samma nyans skapar harmoni och bevarar villornas enhetlighet. Är du osäker på vilken kulör du ska använda och om du behöver söka bygglov, kontakta gärna Växjö kommun för vidare information.

Vid förändring av fasaden rekommenderas du att behålla teglet på framsidan och den vita putsen på baksidan. Att putsa eller måla teglet är mindre bra exempel på fasadförändringar, eftersom det inte går att återställa till ursprung.

Vid om- eller tillbyggnad, gör förändringar främst mot baksidan och var varsam vid förändringar på framsidan. Använd kulör och material i linje med det ursprungliga och följ den befintliga arkitekturen.

Om du ska byta ut taket på din villa, välj i första hand lertegel i röd kulör. Om det är stora skillnader mellan kulörerna går en del av radhusens samhörighet förlorad. Bevara även träpanelen på takkuporna.

Fönstren är byggda i klassisk 1950-talsstil i enkla och raka former. Se över originalfönstren och bevara dem gärna i den mån det är möjligt. Om byte av fönster ändå är nödvändigt, välj fönster efter ursprunglig kulör och byggstil.

För att behålla områdets enhetliga uttryck, bevara garagets ursprungliga kulör och utformning.

Tänk på att höga och täta plank eller staket kan göra att husen känns avskärmade från varandra och gatan. Glesare plank och staket eller buskage är att föredra. Lägre staket och buskage kan även bidra till en känsla av god grannsämja och gemenskap. Är du osäker på hur du ska göra eller om bygglov behövs, kontakta gärna Växjö kommun och rådfråga.

Sammanfattning

  • Värna om gruppbebyggelsen som helhet
  • Låt fasadteglet vara omålat
  • Bevara husformen ut mot gatan
  • Behåll den röda kulören på taket
  • Välj träfönster med tunna karmar och utan spröjs och foder
  • Undvik att bygga höga plank eller staket mot gatan

Kulturvärden

En enskild byggnad eller en hel miljö kan ha ett kulturvärde om det anses värdefullt ur kulturhistoriska, estetiska och sociala perspektiv. Det innefattar då bland annat tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden (Boverket- Plan- och bygglagen - Kunskapsbanken).

Arkitekturhistoriskt värde

Radhusen har en tydlig koppling till den tidstypiska arkitekturen för 1950-talet tack vare kombinationen av fasadmaterial. Det som utmärker husen är deras placering i förhållande till varandra samt takkuporna som ger villorna ett hemtrevligt intryck.

Arkitektoniskt värde

Bebyggelsen är enhetlig och området är grupphusbebyggt.

Bostadsområdets karaktär

Radhusen är välbevarade till formen och området uppfattas trevligt med mycket grönska. Då det inte finns några höga plank, staket och buskage som skärmar av villorna från gatan ger området intryck av att vara öppet och socialt.

Senast uppdaterad: 12 juni 2024