Vallhagen område C

Tips och rekommendationer till dig som berörs av villorna i Vallhagen område C. Villorna i ditt bostadsområde är unika. För att värna om den ursprungliga karaktären är det viktigt att du som är fastighetsägare lär känna din villa innan du gör förändringar.

Grupphusbebyggelse på Teleborg i Växjö

Grupphusbebyggelse Vikaholm C

Grupphusbebyggelse på Teleborg i Växjö

Byggnadsår: 1972
Arkitekt: Jörgen Egmose
Bebyggelse: Kedjehus
Antal: 29 enplansvillor med källare
Gator: Lunningsvägen, Stickvägen och Basvägen
Kvarter: Apteraren, Jägmästaren, Skogsägaren och Skogvaktaren
Situationsplan: Visa på karta Länk till annan webbplats.

Ursprunglig utformning

Tak: Papptak, 2-lagstäckning på underlagtäckt 1-tums råspont
Fasad: Gult halvstens fasadtegel, 1-tums brunlaserad träpanel samt eternitskivor i fönsterbröstning på både framsida och baksida i varierande kulörer
Fönster: Träfönster med tunna fönsterkarmar, bruna liksom panelen
Grund: Kantförstyvad betongplatta
Carport: Inbyggd mellan villorna med fasad i halvstens tegel

Grupphusbebyggelse på Teleborg i Växjö

Ritningar, Växjö kommunarkiv

Utmärkande för denna bebyggelse

Kombinationen av tegel, trä och eternitplattor är tidstypisk för 1970-talet. Villorna har inspiration från funktionalismen i form av horisontella uttryck med raka linjer och former. De präglas av en avskalad arkitektur utan dekorativa utsmyckningar såsom spröjs, fönsterfoder och fönsterluckor.

Ett flertal tekniska nyheter introducerades i Vallhagen. Exempelvis fjärrvärme och centralantenn.

Längorna med kedjehus är belägna centralt på tomten vilket gör att det är trädgård både på fram- och baksidan. Den större delen av trädgården finns på baksidan. Villorna är placerade spegelvänt mot varandra så att alla har uteplats i söderläge. Det bidrar även till att villorna på området har två olika sidor vända mot gatan. Framför varje villa finns en förgårdsmark som ger distans till gatan och ger dig som fastighetsägare möjlighet att sätta din personliga prägel genom exempelvis grönska eller plattsättning i gaturummet.

Grupphusbebyggelse på Teleborg i Växjö

Kombinationen av tegel, trä och eternitplattor är tidstypisk för 1970-talet

De danska arkitekterna

Under 1940- och 1950-talen kom fyra danska arkitekter till Växjö. De hade alla tagit examen vid akademin i Köpenhamn och sökte arbete i Sverige. Arkitekterna vid namn Bent Jörgen Jörgensen, Mogens Barsöe, Ib Wibroe och Jörgen Egmose har alla haft stor inverkan på Växjös arkitekturhistoria. Detta tack vare deras medverkan i både Växjös och Teleborgs expansion som framför allt ägde rum under miljonprogrammet mellan åren 1965–1974. Trots att de ofta arbetade enskilt är de fyra arkitekternas arbeten av samma karaktär.

Förhållningssätt vid förändring av din villa

Villorna i ditt bostadsområde är unika. För att värna om den ursprungliga karaktären är det viktigt att du som är fastighetsägare lär känna din villa innan du gör förändringar. De rekommendationer som ges för Vallhagen, baserat på inventeringen och byggnadsvärderingen lyder enligt följande:

För att bevara områdets enhetliga uttryck kan ni fastighetsägare skapa en gemensam områdesförening - en förening där ni tillsammans ansvarar för arkitektur och karaktär i området och gör upp riktlinjer för ändringar av villorna. Dit kan du vända dig för tips och råd om kulör, material och tillvägagångssätt vid ändringar.

Välj din fasadkulör med varsamhet då kulörerna påverkar varandra och närliggande omgivning. Val av samma nyans skapar harmoni och bevarar villornas ursprungliga enhetlighet. Är du osäker på vilken kulör du ska använda och om du behöver söka bygglov, kontakta gärna Växjö kommun för vidare information.

Grupphusbebyggelse på Teleborg i Växjö

Träpanelerna har målats i olika kulörer

Vid fasadändring rekommenderas du att behålla kombinationen med trä och tegel på fasaden. Att putsa eller måla teglet är ett mindre bra exempel på förändringar på fasaden, eftersom den inte går att återställa till ursprung. Om din villa har kvar eternitplattorna under fönstren, behåll dem så länge som möjligt eller välj liknande skivmaterial vid byte.

Grupphusbebyggelse på Teleborg i Växjö

Det gula fasadteglet bidrar till känslan av ett sammanhängande område

Vid om- eller tillbyggnad, gör förändringar främst mot baksidan och var varsam vid förändringar på framsidan. Använd kulör och material i linje med det ursprungliga och följ den befintliga arkitekturen.

Om du ska förändra taket på din villa, bevara sargen likt ursprunget och välj kulör med varsamhet. Sargen utgör i detta fall taket och vid ommålning går en del av villornas samhörighet förlorad.

Fönstren är i klassisk 1970-talsstil med enkla och raka former. Vid eventuella fönsterbyten, se över originalfönstren och bevara dem i den mån det är möjligt, Om fönsterbyte ändå är nödvändigt, välj fönster efter befintlig byggstil, det vill säga i trä med tunna karmar. Spröjs och fönsterluckor liksom dörrar med mycket dekorativa detaljer gör att villan ger ett gulligt intryck som inte passar arkitekturstilen.

Grupphusbebyggelse på Teleborg i Växjö

Enkla 1970-talsfönster.

Om du vill förändra din carport, tänk på att använda utformning, material och kulör efter befintlig byggstil. Att bygga igen carporten är ett mindre bra exempel på förändring.

Grupphusbebyggelse på Teleborg i Växjö

Carporten är sammanbyggd med bostadshuset

Höga och täta plank eller staket kan göra att villorna känns avskärmade från varandra och från gatan. Glesare plank, staket eller buskage är att föredra. Lägre staket och buskage kan även bidra till en känsla av god grannsämja och gemenskap. Är du osäker på hur du ska göra eller om bygglov behövs, kontakta kommunen och rådfråga.

Grupphusbebyggelse på Teleborg i Växjö

Låga staket och buskage kan bidra till en känsla av god grannsämja och gemenskap

Sammanfattning

  • Värna om gruppbebyggelsen som helhet
  • Bevara husformen ut mot gatan
  • Bevara det gula fasadteglet
  • Behåll den mörka kulören på taksargen
  • Välj träfönster med tunna karmar och utan spröjs, foder och fönsterluckor.
  • Behåll eternitplattorna på fasaden
  • Låt carportens utformning bevaras
  • Undvik att bygga höga plank eller staket mot gatan

Kulturvärden

En enskild byggnad eller en hel miljö kan ha ett kulturvärde om det anses värdefullt ur kulturhistoriska, estetiska och sociala perspektiv. Det rymmer då bland annat tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden (Boverket- PBL Kunskapsbanken).

Arkitekturhistoriskt värde

Villorna har funktionalistiska inslag med plant tak, raka former och avskalad arkitektur. De är även tidstypiska med kombinationen av tegel och trä. Värdet förstärks av att de är arkitektritade.

Arkitektoniskt värde

Bebyggelsen är enhetlig och området är grupphusbebyggt.

Hur området upplevs

Villorna i området upplevs välbevarade då många av de boende har behållit ursprunglig form. Däremot har ett flertal satt sin egen prägel med olika val av kulör och fasadmaterial.

Senast uppdaterad: 13 juni 2024