Hjälpmedel

Det finns många olika hjälpmedel som gör vardagen enklare och säkrare. Om du har problem eller hinder i ditt dagliga liv är det möjligt att du kan få ett hjälpmedel förskrivet.

Växjö kommun har ansvaret för de flesta hjälpmedel till personer som är över 18 år och bor i Växjö kommun. Hjälpmedel ska förebygga, lindra eller kompensera för en funktionsnedsättning. Det finns många olika hjälpmedel och det är kommunens arbetsterapeut eller fysioterapeut som bedömer om och vilket hjälpmedel som du har rätt att få förskrivet.

Förskrivningsprocess

Ring till kommunrehab via Växjö kommuns kontaktcenter. Du kan därefter bli kontaktad av en arbetsterapeut eller fysioterapeut som gör ett hembesök, bedömer ditt behov och beslutar om du är berättigad till en förskrivning av ett hjälpmedel.

Du kommer att få instruktioner, information och träning i att använda det. När behovet av ditt förskrivna hjälpmedel upphör, ska det återlämnas till kommunen.

Vissa hjälpmedel förskrivs inte av kommunen utan dessa får du själv köpa. Det är till exempel hjälpmedel för påklädning, måltider och hygien. Vi tipsar dig då om vilka inköpsställen som finns.

Reparation av hjälpmedel

Om ditt hjälpmedel behöver repareras eller om du vill lämna tillbaka ditt hjälpmedel, ska du kontakta Hjälpmedelscentrum via Växjö kommuns kontaktcenter.

Avgifter och kostnader

Du får betala en hemsjukvårdsavgift för utprovningen av hjälpmedel. Hur stor avgiften blir beror på din inkomst.

För att vi ska kunna räkna ut hur mycket du ska betala i avgift, får du lämna in inkomstuppgifter på en särskild blankett. Blanketten får du av handläggaren.Du får ett beslut som talar om vad din avgift blir. Beslutet kan överklagas.

Omsorgsförvaltningens avgiftshandläggare kan lämna information om avgifter och hur du fyller i blanketten. Du når avgiftshandläggarna via Växjö kommuns kontaktcenter.

Hur behandlas mina uppgifter?

Växjö kommun följer gällande dataskyddslagstiftning vid all behandling av personuppgifter. Du har rätt att kontakta oss för att få information om vilka uppgifter som behandlas om dig eller för att begära rättelse, överföring eller begränsning av dina personuppgifter.

Läs mer om hur Växjö kommun behandlar dina personuppgifter efter dataskyddsförordningen (GDPR)öppnas i nytt fönster

Relaterade länkar

Kontakt

 • Hjälpmedelscentrum

  0470-410 00

  hjälpmedelscentrum@vaxjo.se

  Besöksadress

  Mejselgatan 4, Växjö

  Telefontid

  Måndag-fredag, klockan 08.00-12.00 och 13.00-16.00

  Öppet för besök

  Måndag-fredag, klockan 08.00-12.00 och 13.00-16.00

Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 maj 2020